Szijjártó megtalálta a magyarázatot

Nem extra adót vetnek ki jövőre a 202 ezer forint feletti fizetésekre, csak ezeknél a jövedelmeknél nem vezetik ki a szuperbruttót - magyarázta meg Szijjártó Péter az egy nappal ezelőtti bejelentést.

A kormánynak "esze ágában sincs" visszatérni a többkulcsos, progresszív adórendszerhez - közölte a miniszterelnök szóvivője, hangsúlyozva: a kabinet az egykulcsos, arányos adórendszer kiteljesítésének útján megy tovább.

Szijjártó Péter szerdán újságírók előtt kifejtette: 2012-ben kivezetik a korábbi, "torz" adórendszer megmaradt elemeit, így az adójóváírást és a félszuperbruttót.

Azok esetében, akik havi bruttó 202 ezer forint alatt keresnek, mindkettőt kivezetik, azoknál pedig, akiknek 202 ezer forint feletti a havi jövedelmük, a félszuperbruttó kivezetése két lépésben - 2012-ben, majd 2013-ban - történik meg. A 202 ezer forint alatt keresők egy részével előfordulhatna, hogy veszteséget szenvednének el, ám őket kompenzálni fogják, mégpedig abból a forrásból, ami a 202 ezer forint felett keresők félszuperbruttójának két lépcsőben történő kivezetéséből marad a rendszerben - ismertette, hozzátéve, hogy 202 ezer forint felett mindenki többet fog keresni.

A gazdasági minisztérium tegnap közölte a jövő évi minimálbér- és adóterveket. Ebben egyetlen szó sem volt arról, hogy nem vezetik ki bizonyos jövedelmeknél a félszuperbruttót, hanem konkrétan az szerepelt: a 202 ezer forint feletti jövedelmekre "átmeneti hozzájárulást" vetnek ki. 

Nem tudni ugyanakkor, hogy Szijjártó bejelentése ellenére tudják-e pontosan, mit is akarnak ezzel az "átmeneti hozzájárulással", mert Orbán Viktor szóvivője a szerdai tájékoztatón hozzátette: a részleteket majd jövő szerdán terjeszti a kormány elé a nemzetgazdasági miniszter. A kormányzati forrásokból mindenesetre úgy tudjuk, hogy a eredetileg is így tervezték, de a gazdasági tárca tegnapi közleménye félreérthető, ezért elhibázott. A rögtönzés mellett szól viszont, hogy a már kedden beindult "mennyi lesz az átmeneti hozzájárulás mértéke" találgatásokra egészen szerda délutánig nem reagált senki.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.