Szijjártó: Kuvaitot érdekli a magyar egészségügy

Kuvait a gázvezeték-építésről érdeklődött, a magyar államkötvénypapír-piacról csak tájékozódott – ezt Szijjártó Péter mondta el a Népszabadságnak, miután az Öböl-menti országban tárgyalt.

Kuvait és Magyarország kereskedelmi és iparkamarája megállapodott arról, hogy együttműködési tárgyalásokat kezdenek a szorosabb vállalati kapcsolatok érdekében. "Ha minden jól megy", akkor jövő márciusban, amikor megtartja alakuló ülését Budapesten a kuvaiti–magyar gazdasági vegyes bizottság, az együttműködési megállapodásokat alá is tudják írni. Kuvaiti cégek elsősorban az infrastruktúrafejlesztés, a mezőgazdaság, valamint az olaj- és gázipar területén működnének együtt magyar vállalatokkal – tájékoztatta a Népszabadságot Szijjártó Péter, aki Kuvaitban tárgyalt, és telefonon nyilatkozott munkatársunknak megbeszéléseiről. Kérdésünkre a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára azt mondta: tárgyalópartnerei arról érdeklődtek, hogy a közép-európai nagy gázvezeték-építési projektekben való részvételük lehetséges-e. 

Szijjártó Péter tárgyalt a Kuvaiti Bankszövetség alelnökével és a főtitkárával is, akik elsősorban az iránti készségüket fejezték ki, hogy a magyar és kuvaiti cégek együttműködésével létrejövő projekteket szívesen finanszíroznak. Lapunk felvetésére, hogy magyar államkötvény-vásárlás szóba került-e, az államtitkár azt mondta, tárgyalópartnerei egyelőre csak érdeklődtek arról, jelenleg hogyan áll a magyar kötvénypiac, milyenek a kamatok, "de ezen a téren ennél távolabb nem mentünk" – fogalmazott.

Munkatársunk egy másik kérdésére, miszerint megemlítette-e a tárgyalásokon azt a Rogán–Babák-javaslatot, hogy akik szeretnének letelepedni Magyarországon, méltányos elbírálásban részesülnek, ha 250 ezer euróért magyar államkötvényt vásárolnak 5 évre, Szijjártó Péter úgy reagált: a javaslat még a T. Ház asztalán fekszik, először fogadja el a parlament a törvényt, aztán ez a lehetőség természetesen fennáll.

A magyar kormány stratégiai partnerséget szeretne Kuvaittal. Az államtitkár arról is beszámolt, hogy az arab ország pénzügyi államtitkárával megállapodtak: Kuvait megvizsgálja magyar cégek bevonásának lehetőségét az ötéves 125 milliárd dollár értékben 1240 projektet magában foglaló kuvaiti nemzeti fejlesztési tervbe. Szijjártó Péter tárgyalt a közberuházásokkal foglalkozó közmunkaügyi minisztériumban is, ahol jelenleg 400 fejlesztést (repülőtér-, út- és kórházépítést) koordinálnak összesen 25 milliárd dollár értékben. Egy kuvaiti delegáció érkezik Magyarországra, amely bemutatja ez említett projekteket magyar cégeknek, hogy azok a lehető legnagyobb eséllyel tudjanak a kuvaiti piacra belépni.

A kuvaiti egészségügyi tárca nemzetközi igazgatójával folytatott megbeszélésen pedig megegyeztek abban, hogy a magyar egészségügyi államtitkárság delegációja a közeljövőben Kuvaitba utazik, hogy tájékozódjon a nagy kórházépítési projektekről, amelyek – a kórház-üzemeltetés és az orvosi eszközök beszállítása mellett – komoly lehetőséget jelenthetnek magyar cégeknek. Az arab állam a gyógyturisztikai projektbe történő befektetések iránt is mutat érdeklődést. Az együttműködésnek az alapja lehet, hogy évente 10-14 ezer kuvaiti állampolgárt kezeltetnek részben állami pénzből külföldön. A cél, hogy minél többen Magyarországon kapjanak ellátást, ez jelentős bevételi forrása lehet a magyar egészségügyi rendszernek. Azt a kuvaiti innovációs ügynökség vezetője is jelezte, kifejezetten érdeklődnek olyan magyar gyógyszerek iránt, amelyek az Öböl-menti országok térségében hiánycikknek számítanak. Ezért fel akarják venni a kapcsolatot magyar gyógyszergyárakkal.

A találkozók során aláírták a magyarországi Nemzeti Innovációs Hivatal és kuvaiti partnere közötti megállapodást is, amellyel a kutatás-fejlesztéssel és innovációval foglalkozó cégek szorosabb együttműködésének alapján teremtették meg. A kuvaitiak kezdeményezték egy közös finanszírozási alap létrehozását, amelyből vállalatok innovációs tevékenységét tudnák finanszírozni. A magyar fél nyitott egy ilyen alap felállítására – közölte Szijjártó Péter, megemlítve a régiós referenciákat, eszerint Szaúd-Arábia és Lengyelország között egy hasonló alap kétmilliárd dolláros nagyságrendben jött létre.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.