Szijjártó rosszul választott közönséget

Digitális forradalomról, a folyamat generálta új világrendekről és a schengeni övezet gazdasági jelentőségéről is beszélt Szijjártó Péter külügyi és külgazdasági miniszter a Magyar Európai Üzleti Tanács (HEBC) legújabb jelentésének ismertetésén. Meglehetős vehemenciával védte a magyar politikát, és kritizálta az unióét.

Sok esetben érvényes mondatainak azonban mintha rosszul választott volna fórumot. A HEBC tagjai ugyanis a legnagyobb befektetőnek számító európai vállalatok helyi első számú vezetői, akik napi munkájuk során operatív ügyekkel foglalkoznak. A miniszter beszéde ugyanakkor az uniós politika ostorozása volt.

Például megborulhatnak a gyártási és ellátási láncok, ha a schengeni övezet bizonytalanságai miatt akadozik a közlekedés, s így késve érnek a gyárakba az alapanyagot szállító kamionok. Képmutatás menekülthullámról beszélni, amikor valójában modern kori népvándorlásról beszélünk, amely kifogyhatatlan, s 35 millió ember bármikor felkerekedhet.

Szijjártó Péter
Szijjártó Péter érvel
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Az energiabiztonságról azt mondta Szijjártó, „a legforróbb krumpli az asztalon”, kiemelve, hogy a régió energiabiztonsága Európa számára is létkérdés. Kettős mérce, hogy miközben az Északi Áramlatot támogatja az unió, a Shell, az OMV, az E.On és a Gazprom, addig a régiót ellátó Déli Áramlatot nem. Mindeközben a szlogen: nemcsak a forrást, de az útvonalat is diverzifikálni kell.

A gazdasági fenntarthatóságról szólva kifejtette: az államadósság robbanásszerű emelkedése nélkül nem tartható sokáig, hogy a megtermelt javaknak csak a hatodát-hetedét adja Európa, de a világ szociális kiadásainak a felét fizeti ki. Nem fejtette ki, hogy a jóléti rendszer leépítése, vagy a gazdaság növekedése a megoldás. Ami a legnagyobb befektetők közösen megfogalmazott jelentését illeti, visszatérő momentum, hogy nem késő még csatlakozni a digitális gazdasághoz, ám ehhez az oktatás fejlesztésére és innovációra van szükség. Olcsó gyár vagy kreatív innovátor lesz Magyarország – ez a jelentés fő kérdése. Az már politikai kritika, hogy ez még mindig kérdés, hiszen a modern iparágakban létesített munkahelyek magasabb jövedelmet garantálnak, nagyobb hozzáadott értéket nyújtanak. Igaz, e munkahelyeket radikális oktatásátalakítás nélkül nem lehet betölteni. A többi észrevétel évről évre felbukkan: korrupció, kiszámíthatatlan jogi környezet, elvándorlás. A jelentést elkészítő cégek globálisan 6,8 millió embernek adnak munkát, és 1300 milliárd euró árbevételt tudhatnak magukénak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.