Szijjártó és a papírtigris

Az 500 éves, tradicionális magyar papíripar, a válság óta 55 százalékos bővüléssel 350 milliárd forint termelési értéket állított elő, és ennek kétharmadát a Vajda Papír Kft. adta - mondta Szijjártó Péter kijelölt külgazdasági és külügyminiszter helyettes, a cég két új gyártósorának átadásakor szerdán Budapesten. A háztartási papírárukat előállító társaság 15 éve egy bérelt garázsban kezdte meg tevékenységét, a tavalyi árbevétele pedig már 22 milliárd forint volt, amely idén 30 milliárdra emelkedik - tette hozzá.

A Vajda Papír mára egy, a távoli piacokra is termelő, magyar tulajdonban lévő multinacionális vállalat lett. A termelésének a fele megy exportra, mégpedig húsz országba.

A kormány támogatja a termelő szektort, és az ő segítésükhöz igazította az adórendszert, a több műszaki szakembert kibocsátó felsőoktatást, valamint a gyakorlati tudást adó szakképzést. Szijjártó Péter kiemelte még a magyar Munka törvénykönyvét, amelyet Európa legrugalmasabb ilyen jogszabályának nevezett.

Vajda Attila, a cég alapító-tulajdonos vezérigazgatója beszámolt arról, hogy a cég 10 milliárd forint beruházást hajtott végre eddig, amelyhez 900 millió forint támogatást kapott. A mostani két új gyártósor 1,8 milliárd forintba került. A fejlesztéssel 10 százalékkal bővülve, 80 ezer tonna fölé emelkedett a készáru - papírtörlő, -zsebkendő és WC-papír - kibocsátás.

A mostani beruházással 15 fővel bővülve, 410 főre emelkedett a magyarországi foglalkoztatottak létszáma, de a külföldi képviseletekkel és leányvállalatokkal együtt 500 fő a létszám.

A Vajda Papír 2011-ben Romániában nyitotta első kereskedelmi képviseletét, ezt követte tavaly a finn és a lengyel képviselet.

A fő felvevőpiac Kelet-Közép-Európa, továbbá Skandinávia, a balti országok, Oroszország és Ukrajna - vázolta az export irányát a vezérigazgató, hozzátéve, hogy a következő beruházás az alappapír előállítása lesz.

A cég márkajele az Ooops! Egyetlen külföldiként van jelen a norvég papírgyártásban a Vajda Papír Kft. - mondta Tove Skarstein, a Norvég Királyság magyarországi nagykövete. A cég ugyanis tavaly megvásárolt Oslo mellett egy 100 éves gyártási tapasztalattal rendelkező papírgyárat. Itt jelenleg 85-en dolgoznak, de a kapacitás bővítése után a létszám 100 fölé emelkedik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.