Szigorúbban állították le a közép-magyarországi hűtőpályázatot

Az állami hűtőcsere-támogatási pályáztatás rászorulóknak szóló mai utolsó, közép-magyarországi körében már a keret egyharmados túllépésekor megszüntették a beadási lehetőséget, míg a Dél-Alföldön az ottani keret négyszereséig engedték a jelentkezést. Így Közép-Magyarországon kevesebb jelentkezést fogadtak be, mint a Dél-Alföldön. Holnap reggel a Közép-Dunántúlról, csütörtök reggel pedig Közép-Magyarországról jelentkezhet egy órán át bárki.

Több mint 6 ezer nyugdíjasnak és nagycsaládosnak sikerült pályázatot feladnia az állami hűtőcsere-támogatási kiírás mai, közép-magyarországi - így budapesti - fordulójában. A lehetőséget a 151 millió forintos keret kimerülésére hivatkozva az illetékes nemzeti fejlesztési tárca - immáron szokás szerint - a megnyitás után egy órával, reggel 9-kor bezárta. Holnap a Dél-Dunántúl, holnapután Közép-Magyarország bármely lakója próbálkozhat, fixen reggel 8 és 9 között a pályázatfeladásra szolgáló internetes oldalon. A rendelkezésre álló rekordrövid idő ellenére a szerverek még a fővárosiak rohamától se omlottak össze.

A közölt számadat fura. Míg ugyanis például a dél-alföldi rászorulók 64 milliós keretének leürítéséhez ott 7,5 ezer jelentkezőre volt szükség, addig Közép-Magyarországon a 151 milliós keret ellenére már 6 ezer igény befogadásánál bezárták a kaput. A Dél-Alföldön tehát egy pályázóra mintegy 8500 forintos támogatás jut, Közép-Magyarországon pedig közel 25200 forint. Másik oldalról, 34 ezer forintos átlagigényt alapul véve, a Dél-Alföldön négyszeres túljelentkezésnél állították meg az áradatot, viszont Közép-Magyarországon már egyharmados kerettúllépéskor kirakták a stoptáblát.

A rászorulók részére ez volt az utolsó kör: e tekintetben már mind a hét térség sorra került. Mindeddig pontos számokat csak a rászorulók köreiről tettek közzé. Eszerint országosan összesen közel 30 ezer nyugdíjas és nagycsaládos kért hűtőcsere-támogatást a számukra biztosított módon. A kiírás elején a második, mindenki számára nyitott fordulók pályázóinak számát is közölték. Ebből becsülhetően a végső szám valahol 50-60 ezer közé várható, akik közül körülbelül 40 ezer nyugdíjas vagy nagycsaládos.

Már csak egy probléma van: számításunk szerint a rendelkezésre álló, összesen félmilliárd forintos kerettel szemben körülbelül másfél-kétmilliárd forint lesz a befogadott pályázatok támasztotta igény. Az Otthon Melege Program hűtőgépcsere-alprogramja keretében ugyanis 50 százalékos, energiatakarékossági szinttől függően legfeljebb 25-45 ezer forintos támogatás nyerhető el az engedélyezett kereskedőknél megvásárolt meghatározott hűtő- vagy fagyasztóberendezésre. Mint láttuk, ehhez képest a rendelkezésre álló keret a befogadott pályázatok igényeinek csak töredékére elegendő. Szabó Zsolt, a nemzeti fejlesztési tárca illetékes államtitkára a köztévében megígérte, hogy minden befogadott igénylőnek igyekeznek előteremteni a szükséges forrást.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.