Szigorodik az energiatanúsítvány

A kormány január 1-től szigorította az épületek energiatanúsítványának szabályait - hívja fel a figyelmet a Magyar Energiahatékonysági Intézet (MEHI) Kft.

Egy új rendelettel némileg szigorította a kormány az épület-energetikai tanúsítás követelményeit – hívja fel a figyelmet a Magyar Energiahatékonysági Intézet (MEHI) Kft. Így szavaik szerint jövő januártól már az 50 négyzetméter alatti épületek eladásánál, illetve bérbeadásánál is kell "lakcímkét" készíteni.

Az eddigi ezer négyzetméter után mostantól már 500 négyzetméter feletti hatósági rendeltetésű állami tulajdonú közhasználatú épületek esetében is szükséges az irat.

Ha van tanúsítvány, a besorolást meg kell jelölni az eladási, kiadási hirdetésben. 

Az adásvételi, illetve bérleti szerződésekben fel kell tüntetni a tanúsítvány azonosítóját és a vevő vagy bérlő nyilatkozatát arról, hogy a dokumentumot átvette.

Kötelező elem lett a felújítási javaslat, kivéve, ha nem lehet költséghatékony felújítást végezni.

A lakcímkékről központi nyilvántartás készül, és lesz minőségellenőrzés is.

Bart István, a MEHI igazgatója üdvözölte a változtatásokat. Szerintük a kormány minden esetben megkövetelhette volna a hirdetésekben az energiahatékonysági kategória feltüntetését.

Egy jól működő tanúsítványrendszer sikerrel irányíthatja a lakásvásárlókat és -bérlőket a gazdaságosabb lakások felé – véli.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.