Szigorodik a thm számítása

Szigorodnak a teljes hiteldíjmutató (thm) számításának szabályai, a jövőben figyelembe kell venni a hitellel kapcsolatban felmerülő összes költséget.

Szollár Domokos kormányszóvivő elmondta: a kormány a múlt héten döntött arról, hogy valamennyi hiteltípusnál átláthatóbbá teszi a hitelköltségeket, amire a banki ügyfelek, különösen a hitelfelvevők érdekében volt szükség.

A döntés egy európai irányelvet ültet át a magyar szabályozásba, amely minden tagállamban egységesíti a thm számításának módszertanát, és jóval szigorúbb, mint a jelenlegi magyar szabályozás.

A Magyarországon bevezetendő metodika pedig még az uniósnál is szigorúbb lesz, mert az nem vonatkozik a jelzálogalapú hitelekre, míg a magyar azokra is kiterjed. A módosítás érvényes lesz a lízingszerződésekre is.

Az új számítási módnak köszönhetően átláthatóbbak lesznek a költségek, és könnyebb lesz az egyes hitelintézetek kínálatának összehasonlítása is. A thm kiszámításánál ugyanis figyelembe kell majd venni az összes költséget, amit a hitelfelvétellel összefüggésben fizetnie kell a fogyasztónak.

Nemcsak a hitelező felé felmerülő költségeket kell tehát majd feltüntetni, hanem valamennyi harmadik félnek, például egy hitelközvetítőnek kifizetett díjat is. A thm a kamatokon, a díjakon, a költségeken és az adókon túl tartalmazni fogja továbbá az értékbecslés, a helyszíni szemle, a számlavezetés, az ingatlan-nyilvántartási eljárás, a biztosítás és a garancia díját is. Ha pedig akciós időszak van valamely hiteltípus esetében, nem az akciós mutatót kell feltüntetni, hanem az akció lejárta utáni thm-t.

Az új szabályozás június 11-én lép életbe, a többi fogyasztókat védő törvénnyel, jogszabály-módosítással, a fogyasztónak nyújtott hitelről szóló törvénnyel, valamint a felelős hitelezésről szóló kormányrendelet hitelképesség vizsgálatra vonatkozó rendelkezéseivel együtt.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) ellenőrzi majd, hogy a pénzintézetek helyesen alkalmazzák-e az új szabályokat.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.