Szigorítások a pénzügyi ellenőrzésben

A nemzetközi pénzpiacok szigorúbb ellenőrzését célzó intézkedésekben állapodtak meg az Európai Unió legfejlettebb országainak állam- és kormányfői Berlinben, rendkívüli válságtanácskozásukon. Az elfogadott záródokumentum hangsúlyozta egyebek között a különböző kockázatokat értékelő hitelminősítő intézetek és a fedezeti alapok (hedge fund) erőteljesebb ellenőrzésének szükségességét.

A nyilatkozat szerint kivétel nélkül minden pénzügyi piacot, terméket és résztvevőt megfelelően kell ellenőrizni, tekintet nélkül annak országára, vagy bejegyzési  helyére.A G20 csoportban részt vevő európai uniós állam- és kormányfők  elutasították a protekcionizmus minden formáját. Annak a nézetnek adtak hangot, hogy  a protekcionista intézkedések csakis a kialakult válság éleződését szolgálják.

A berlini találkozó résztvevői harcot hirdettek az  adóparadicsomok ellen is. Ezzel összefüggésben kilátásba helyezték   meghatározott szankciók életbe léptetését olyan országok ellen, amelyek segítik az adócsalást, illetve megtagadják az ilyen jellegű bűncselekmények felderítésében való együttműködést.

Az állam- és kormányfők állást foglaltak amellett, hogy a jövőben kötelező irányelveket dolgozzanak ki a gazdasági, illetve  pénzügyi menedzsereknek folyósítandó jutalékokra, azaz az  úgynevezett bónuszfizetésekre. Ennek kapcsán hangsúlyozták egy olyan új, átlátható ösztönzőrendszer életbe léptetésének  szükségességét, amely a hosszú távú eredményességen alapul.

A berlini tanácskozás résztvevői hangsúlyozták: mindent megtesznek annak érdekében, hogy a most elhatározott intézkedések valóban életbe lépjenek. A rendkívüli válságértekezletet Angela Merkel német kancellár hívta össze hivatalosan a G20 országcsoport április elején Londonban tartandó újabb csúcsértekezletének előkészítésére, illetve ezzel  kapcsolatban közös álláspont kialakítására.

A házigazda Merkel mellett a tanácskozáson Nicolas Sarkozy francia államfő és Gordon Brown brit miniszterelnök, valamint Spanyolország, Hollandia és az  euróövezet vezetőjeként Luxemburg kormányfője vett részt, az EU  képviseletében pedig José Manuel Barroso bizottsági elnök és Mirek Topolánek, a soros elnöki tisztet betöltő Csehország miniszterelnöke.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.