Sziget-privatizációt javasolnak a görög kormánynak németek

Privatizációt, egyebek között lakatlan szigetek eladását javasolják liberális és konzervatív német politikusok az utóbbi évtizedek legkeményebb kiadáscsökkentő intézkedéseire készülő görög kormánynak.

Görögország területének nagyjából 20 százalékát több mint 2 ezer sziget teszi ki az Égei- és a Jón-tengeren. Köztük sok a lakatlan, és ezekről nem volna szabad megfeledkeznie a sorrendben harmadik megszorító csomag bevezetésére készülő athéni kormánynak - vélekednek német politikusok.

"Csődveszélyben mindent pénzzé kell tenni, és a görög állam tulajdonában vannak vállalatok, épületek és lakatlan szigetek is, amelyek értékesítésével enyhíteni lehetne az adósságválságon" - mondta a Bild című lapnak Josef Schlarmann, a konzervatív CDU vállalkozói tagozatának vezetője.

Jeórjiosz Papandreu görög kormányfő pénteken Berlinbe látogat, Angela Merkel kancellárt pedig a német pártok csaknem egyöntetűen arra szólítják fel, hogy ne ígérjen támogatást a dél-európai országnak a német adófizetők pénzéből. "A kancellárnak keménynek kell maradnia" - mondta a Bildnek Frank Schaeffler, a liberális FDP pénzügyi szakértője, aki ugyancsak a privatizációban látja a kilábalás útját.

"Radikálisan csökkenteni kell a vállalatokban birtokolt állami tulajdon arányát, és hozzá kell látni az ingatlanprivatizációhoz, így például a lakatlan szigetek magánosításához" - mondta a szakértő.

A görög kormány szerdán újabb, 4,8 milliárd euró (1.280 milliárd forint) értékű - a bruttó hazai termék (GDP) 2 százalékának megfelelő - költségvetési szigorításról döntött. Ez a harmadik megszorító csomag azóta, hogy tavaly év végén fény derült a költségvetés valós helyzetére, vagyis arra, hogy az államháztartási hiány megközelítette a 2009. évi GDP-érték 13 százalékát.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.