Szex és korrupció az amerikai értékpapír-felügyeletnél?

Meglehetős vidám hely benyomását kelti az amerikai értékpapír-piaci felügyelet (SEC): legalábbis a nemrég távozni kényszerült helyettes belső ellenőr, David P. Weber szerint a tőkepiac tisztaságát biztosítani hivatott szervnél rendszeresek voltak az eltussolt zaklatási ügyek, a kémkedés vagy a korrupció. Szerinte David Kotz korábbi SEC-elnök afférjai kapcsán fontos vizsgálatok szabályait sértette meg, és végül nőügy miatt mondott le elnöki mandátumáról is.

David P. Weber szerint korábbi főnöke, David Kotz a hivatalon belüli nőügyei miatt távozott a felügyelettől - írja a Napi Gazdaság.

Az egykori SEC-vezér Weber szerint más hasonló kapcsolatai miatt olyan nagy piramisjátékok elleni nyomozásban is megsértett szabályokat, mint Bernie Madoff és a Stanford International ügye. Weber szerint Kotznak afférja volt a Stanford károsultjait képviselő ügyvéddel is.

A volt ellenőrhelyettes szerint őt is azért rúgták ki - koholt vádakkal -, mert megpróbálta feltárni az eltussolt ügyeket.

Ugyanakkor Weber itt nem áll meg. Szerinte a SEC jelenlegi igazgatója, Mary Schapiro és egyes munkatársai több nagy nyilvánosságot kapott ügyben bizonyíthatóan korrupt gyakorlatot folytattak. (Ezt a vádat egyelőre nem részletezte.)

Weber szerint a felügyelet belső életében rendszeresek voltak a visszaélések: zaklatási ügyeket tussoltak el, bejelentők után kémkedtek, és érzékeny piaci adatokat tettek bárki számára hozzáférhetővé.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.