Szétcsapott az S&P a spanyol bankok között

Miután nemrég leminősítette Spanyolország hitelbesorolását, most az ország bankjai között csapott szét az S&P. A hitelminősítő 15 pénzintézet osztályzatán rontotta le.

Tizenöt spanyol bank besorolásait rontotta, és a spanyol bankrendszer egészét is gyengébb országkockázati csoportba sorolta át hétfőn a Standard & Poor's (S&P), azzal összefüggésben, hogy a cég nemrégiben leminősítette Spanyolország szuverén adósi osztályzatát is az euróövezet kilenc tagállama esetében egyszerre végrehajtott tömeges osztályzatrontás keretében.

Az S&P hétfő este Londonban bejelentette, hogy nyilvántartásában az eddigi 4-es kockázati csoportból az 5-ösbe kerül át a spanyol bankszektor országkockázati megítélése (Banking Industry Country Risk Assessment - BICRA).

A Standard & Poor's által az egyes nemzeti bankszektorokra kidolgozott országkockázati osztályzati rendszer nem azonos a bankokra érvényben tartott egyéni adósi, illetve betétkockázati és támogatási besorolásokkal, de rendszerint közvetett hatással van azokra.

A BICRA-mutató az adott országok pénzügyi szektorainak egészét érintő, általános, a nemzetgazdaságra is kiható és onnan eredő kockázati tényezőket méri; a legjobb osztályzat az 1-es, a legrosszabb a 10-es. A magyar bankrendszer BICRA-osztályzata 7-es a Standard & Poor's banki országkockázati besorolási módszertanában.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.