Szerdától folytatódhat a ferihegyi sztrájk?

A szakszervezet szerint akár szerdától folytatódhat a karácsony idejére felfüggesztett sztrájk Ferihegyen, amennyiben továbbra sem sikerül megállapodásra jutni a munkáltató Budapest Airport Zrt. vezetőségével. A felek holnap ülnek tárgyalóasztalhoz.

Akár szerdától folytatódhat a korábban felfüggesztett sztrájk Ferihegyen – mondta el Terebesi Péter a Légiközlekedési Egyesült Szakszervezet (LESZ) alelnöke, és a sztrájkbizottság egyik vezetője. A kérdés a holnapi napon dől el: a felek korábban abban állapodtak meg, hogy a karácsonyi ünnepekre való tekintettel január 6-ig átmenetileg felfüggesztik a sztrájkot. Információink szeirnt holnap délelőtt ülnek le a sztrájkolók vezetői ismét egyeztetni munkáltatójukkal, a repülőteret üzemeltető Budapest Airport (BA) Zrt. vezetőivel. Amennyiben továbbra sem sikerül dűlőre jutniuk a cégvezetéssel, úgy rövidesen újból sztrájkba léphetnek.

Szollár Domokos a BA Zrt. szóvivője megerősítette: a cég a holnapi vagy a szerdai napra hívta be egyeztetésre a szakszervezeti vezetőket. 

  A Ferihegyen dolgozók többségét tömörítő szakszervezetek tavaly december 10-kezdtek határozatlan idejű sztrájkba, így tiltakozva a cég – szerintük – kiszervezésekbe burkolt munkaerő-leépítései, illetve átszervezési tervei ellen, ami szerintük többek között komoly jövedelemcsökkenést okozott volna a munkavállalóknak. A BA Zrt, illetve közvetve annak tulajdonosa, a német Hochtief Gmbh közleményeiben eleinte elhatárolódott a sztrájkolóktól mondván: addig  nem tárgyal velük, amíg újból fel nem veszik a munkát.

Elsősorban az biztonsági utasbeléptetést végző dolgozók munkabeszüntetése volt az, ami a karácsonyi forgalom előestéjén néhány napra teljesen lebénította a Ferihegyi 2A-t, míg többször is jókora torlódásokat okozott 2B- n. A sztrájk egyik legnagyobb kárvallottja az amúgy sem túl rózsás helyzetben lévő Malév, mely az elkövetkező napokban több tucat járatát volt kénytelen törölni.

A BA Zrt. ezzel szemben azzal manőverezett, hogy Görögországból hozatott utasbeléptetést végző ellenőröket Ferihegyre, akiket a szakszervezetek sztrájktörőknek minősítettek. Ugyanakkor a cégvezetés karácsony előtt többször is leült tárgyalni a szakszervezetekkel, azonban ezek a tárgyalások mindannyiszor eredménytelenül végződtek. Utoljára december végén álltak fel az asztaltól a felek, mivel a szakszervezetek BA Zrt által megszövegezett megállapodási javaslatban jogi kiskapukat véltek felfedezni, azonban a karácsonyi csúcsforgalomra való tekintettel megállapodtak abban, hogy január hatodikáig felfüggesztik a sztrájkot.

Egyelőre kérdéses, hogy az újévben esetleg újrainduló sztrájk nyomán mire számíthatnak az utazni készülők, azaz megismétlődnek-e a december közepi többórás várakozásokkal színezett tömegjelenetek a 2B terminálon.  Terebesi Péter úgy látja, hogy továbbra is maguk mögött tudják a ferihegyi dolgozók túlnyomó többségét. Ugyanakkor úgy tudja, hogy  a cég által idehozott görög „vendégmunkások” továbbra is készenlétben állnak, hogy felvegyék a munkát az itteni sztrájkolók helyett.

Szollár Domokos a BA Zrt. szóvivője elmondta: minden erejükkel azon lesznek, hogy működtessék a repteret, és az működni is fog. Abban nem kívánt állást foglalni, hogy egy újrainduló sztrájknak milyen hatása lehet. Azonban elmondta: az óévi sztrájk utolsó napjaiban szerinte a cirka 1700 dolgozóból mindössze 30-40 fő volt, aki nem vette fel a munkát.

Megszűntek a sorok a biztonsági átvilágítás felé. Lökdösődés, kiabálás kezdődött a mindenhol ügyeskedők miatt
Megszűntek a sorok a biztonsági átvilágítás felé. Lökdösődés, kiabálás kezdődött a mindenhol ügyeskedők miatt
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.