Szerdától drágább lesz külföldről mobilozni

Július elsejétől (a Pannonnál július 12-től) emelkednek a külföldön bonyolított mobilhívások árai, csökken ugyanakkor az SMS küldés költsége.

Az EU határozatban csökkentette a roaming-díjakat, az SMS esetében több, mint ötven százalékkal, míg a hívásdíjak esetében néhány eurócenttel - ezeket az árakat ugyanis már a korábbi évek során jelentősen leszorították. Mivel tavaly és tavalyelőtt lényegesen alacsonyabb volt a hatálybalépéskor érvényes euróárfolyam, mint idén, ezért a hívások árai idén Magyarországon emelkedtek. Az SMS árát korábban nem szabályozták, így ott a csökkenés oly mértékű, hogy ellensúlyozni tudja az árfolyam-emelkedést.

Az EU döntése értelmében az euró-árak egy plafont jelentenek, azaz a szolgáltatók alkalmazhatnak alacsonyabb árakat, de magasabbakat nem. Így tehát lehetőség lett volna arra is, hogy a mobilcégek nem érvényesítik az árfolyam-emelkedést a kiskereskedelmi árakban - ekkor azonban saját nyereségüket csökkentették volna, hiszen a külföldi szolgáltatókat nem érdekli a forintárfolyam: egységes, szintén az EU által szabályozott nagykereskedelmi árakat alkalmaznak egymás között. Így egy külföldről indított hívás 151,4 forint lesz percenként, míg a fogadott hívások 66,9 forintba kerülnek. Az SMS ára 38,9 forintra változik. Változás, hogy mostantól kötelező lesz a másodperc alapú számlázás a roaming esetében.

Az új árak bevezetésének eltérő dátumait a hazai Egységes Hírközlési Törvény előírásaival magyarázzák. E szerint a emelt árak alkalmazására csak azután 30 nappal van lehetőség, hogy a szolgáltatók közzétették az általános szerződési feltételek (ászf) változását. A későbbiekben még jogvitára adhat lehetőséget, hogy az ászf-nek nem minden szolgáltató esetében része a roaming-tarfia, márpedig ez esetben ugye nem is teszik közzé azt. Ráadásul, az árakat tartalmazó törvény hivatalosan tegnap jelent meg, így - az egyébként nem egyértelmű ­ határidők betartása is problémákat vet fel.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.