Szerdától eshet az üzemanyagár

Szerdától a benzin 5-7, a gázolaj 3-4 forinttal lehet olcsóbb - jósolja a GKI Energiakutató a kedvező nemzetközi folyamatok és forintárfolyam alapján.

Most minden összejött az üzemanyagárcsökkenés érdekében - fogalmaz a GKI Energiakutató, amely szerint a nemzetközi olajáresés és a forinterősödés együttes hatásaként szerdától 5-7 forinttal 408 forint környékére csökkenhet a benzin, valamint 3-4 forinttal körülbelül 409 forintra a gázolaj literenkénti ára. 

A Brent kőolaj ára a héten a hordónkénti 89-91 dolláros szinten ingadozott, heti átlagban több mint három dollár csökkenést mutatva. Az üzemanyagpiacokon a gázolajár pontosan követte az olaj esését, a benziné tompábban. A Reuters adatközlése szerint a héten az irányadó nemzetközi piacon a benzin átlag 2,4, a gázolaj 3,1 százalékkal lett olcsóbb. A forint ezalatt átlag másfél százalékkal erősödött a dollárral szemben. A forint dollárárfolyama 242 körül ingadozott, ami mintegy 4 forinttal kevesebb, mint az azt megelőző héten, igaz, a hét végén gyengülésnek indult. 

A tőzsdei árak literben-forintban a benzinnél 2,5-4,7, a gázolajnál 4,6-4,9 százalékos csökkenés mutatnak. Emiatt a benzin ára 5-7 forint körül csökkenhet, de a piacok némileg eltérő változásai miatt valószínűbb a kisebb mérték. A gázolajnál a piaci árak közel egységesen változtak, az árfolyam és az árcsökkenés együttes hatását, valamint a múlt hét pénteki dízelár-csökkentést figyelembe véve újabb 3-4 forintos csökkenést valószínűsítenek. Itt is a szerényebb mérték a valószínűbb, mivel az árfolyam már gyengült a legutóbbi árdöntés óta, valamint az európai dízel-kereslet élénkülése miatt a kereskedők áremelkedést is feltételeznek. A jövőbeli drágulás irányába mutat az is, hogy október végétől már a téli minőségű dízellel kereskednek.

Így a benzin ára átlagosan literenként 407-409, a gázolajé 408-410 forint körül állhat. Az elmúlt egy év során a benzin ára 2,6  százalékkal nőtt, a gázolajé egy százalékkal csökkent. Az átlagkeresetek emelkedése most egy százalékkal több benzint és 4,7  százalékkal több gázolajat tankolhatunk egy havi átlagos nettó keresetből, mint egy éve.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.