Szerdától csökkennek az üzemanyagárak

Noha a nemzetközi folyamatok nem tették volna szükségessé, szerdától 3-3 forinttal csökken az üzemanyagok ára.
Szerdától 3-3 forinttal csökken a benzin és a gázolaj ára is - tudtuk meg. Ennek megfelelően számításunk szerint a benzinért 345, a gázolajért 350 forintot kérhetnek literenként átlagosan a kutaknál.

A múlt héten a Brent spot kőolaj hordónkébti ára 46-49 dollár között változott, heti átlagban közel másfél dollárral, mintegy 3 százalékkal csökkent - írja elemzésében a GKI Energiakutató. Az olajtermékek tőzsdei kereskedelmében nagy szerepet játszó Goldman Sachs befektetési bank és a német Commerzbank is 10-12 dollárral mérsékelte 2016-os olajárelőrejelzését.

A bank véleménye szerint az óriási túlkínálat, valamint a kínai gazdasági növekedés lassulása még lejjebb nyomja az árakat. A tőzsdei kereskedelem ezzel ellentétes képet mutat: a befektetők növelték a hosszabb távokra vonatkozó ajánlataikat. Úgy vélték, a mélypont után már csak emelkedés következhet be. Ezt a véleményt támasztja alá az is, hogy ismét csökkenésbe fordult az amerikai olajfúrások száma: ezen a héten tízzel kevesebb nyitott ki, a múlt héten 13-mal.

Az Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) módosította az olajkeresletre és -kínálatra vonatkozó előrejelzését: míg idén 1,7 millió hordó/nap mennyiségel növekszik a kereslet, az jövőre 1,4 millió hordó/nap szintre kerül. A kínálat jövőre mérséklődik, a OPEC-hez nem tartozó termelők visszafogják a kitermelést, az Egyesült Államokban 0,4 millió hordó/nap mértékkel csökkenhet a kitermelés, míg az OPEC-országok kibocsátása várhatóan tovább bővül. Venezuela az OPEC és Oroszország együttes konferenciáját szeretné összehívni az árak emelése érdekében. Az Öböl-menti országok ezt nem tartják szükségesnek: arra számítanak, hogy a piac beavatkozás nélkül is rendezi az árakat.

A Reuters adatközlése alapján a benzin ára a mediterrán piacon, heti átlagban 0,2 százalékkal emelkedett, a gázolaj pedig 1,7 százalékkal lett olcsóbb. Ezen a héten tehát csak a gázolaj áralakulása követte az olajárak változását. Az üzemanyagpiacokon az európai benzinexport vonatkozásában az amerikai piacok felől a kereslet kissé mérséklődik, de Nigéria újabb tendert jelentett be. Az európai piacokon a dízel kínálata továbbra is bőséges, mindhárom fontos piacról nagy mennyiségben szállítanak dízelt. Az európai belső árakat viszonylag mgasan tartja az, hogy a Rajna vízszintje továbbra is sekély, ezért csak félig feltöltött rakománnyal közlekedhetnek a hajók.

A forint árfolyama ugyanezen időszak alatt, heti átlagban 0,1 százalékkal erősödött a dollárhoz viszonyítva, így ezúttal nem befolyásolta az árváltozást.

Az elmúlt egy év során a benzin és a gázolaj ára 17 százalékkal csökkent. Az átlagkeresetből 23 százalékkal több benzint és 24 százalékkal több gázolajat lehet vásárolni, mint egy éve - közli az energiacég.

A GKI Energiakutató előzetes elemzésében nem számított különösebb árváltozásra. A bekövetkezett csökkentés a helyi kereslet-kínálat befolyásolási szándékán túl arra is utalhat, hogy az irányadó nagykereskedelmi árat meghatározó Mol arra számít, a termékárak hamarosan felzárkóznak a nyersolaj áreséséhez.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.