Szerdán már nőhet a benzinár

A héten megfordulhat a hetek óta tartó üzemanyagárzuhanás, és akár 2 forinttal is emelkedhet a benzintarifa. Igaz, nemzetközi szakértők középtávon inkább további esésekre számítanak.
Alapvetően változatlan üzemanyagárakat jósol a jövő hétre a GKI Energiakutató, bár a benzin esetében egy vagy akár 2 forintos áremelés se kizárt. Így a benzin ára 315-317, a gázolajé 296-298 forint körül állhat be. Előrejelzésükben figyelembe vették a pénteki 3 forintos gázolajárcsökkentést is.

Január 18-22 között az Európában irányadó Brent típusú kőolaj hordónkénti ára 27-31 dollár között változott, heti átlagban több mint másfél dollárral, 5 százalékkal emelkedett. Az árak a hét első felében, szerdáig a 13 éves mélypontnak számító 25,8 dolláros szintig csökkentek, majd a hét utolsó két napján napi egy dollárral emelkedtek. A heti olajpiaci fejleményeket a hideg időjárás következményeként a tüzelőolaj iránti megnövekedett kereslettel magyarázzák. Az amerikai kőolajfúrások száma további öttel csökkent. Elemzők szerint a mostani áremelkedés még nem jelenti az árcsökkenés végét, inkább egy kis piaci kiigazításnak tekintik.

A Reuters adatközlése alapján a benzin a nálunk irányadó mediterrán piacon heti átlagban 0,8 százalékkal lett olcsóbb, a gázolaj 5,5 százalékkal került kevesebbe. Az európai üzemanyagpiacokon a benzin iránti kereslet továbbra is erős, az USA-ba irányuló benzinkivitel lehetősége a hét második felében kissé erősödött, az ázsiai és a nyugat-afrikai piacok változatlan érdeklődést mutatnak, s ehhez a közel-keleti országok is csatlakoztak. Azsiában inkább csak a benzin finomításához használt alapanyagok és a vegyipari alapanyagok iránt erős a kereslet. A kikötői benzin- és főképp dízelkészletek továbbra is magas szinten állnak. Az európai dízelkínálat továbbra is bőséges. A kereskedők a hidegebb időjárás miatt feltételezték, hogy az európai gázolajkereslet is élénkül, de ez egyelőre nem következett be. A kikötők előtt dízellel megrakodva állnak a hajók, mintegy 10 tankhajó Afrika megkerülésével érkezik Európába, mérsékelve a várakozási időt.

A dollár forintárfolyama 289 körül ingadozott: másfél forinttal, fél százalékkal kellett kevesebbet adni egy dollárért, mint egy hete. Ez tompítja az áremelési nyomást.

Az elmúlt egy év során a benzin ára közel 4, a gázolaj ára 13 százalékkal csökkent. Az átlagkeresetből másfél százalékkal több benzint és 14 százalékkal több gázolajat lehet vásárolni, mint egy éve - állapítja meg a kutatóintézet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.