Szerdán lehull a lepel a GDP-ről

A honi gazdasági szereplők biztosan a szerdára figyelnek a leginkább. A KSH akkor teszi közzé a hazai GDP második negyedéves részletes adatait. Ebből kiderül, hogy pontosan minek köszönhető a kiemelkedő, meglepetést hozó 3,9 százalékos éves növekedési ütem, amely az unió legmagasabbja volt az említett időszakban.

Az augusztus 29-én megjelent második negyedéves beruházási statisztika alapján arra lehet számítani, hogy a GDP-növekedésben oroszlánrészt játszott a felhalmozás is. Valószínűleg az export esetében is kedvező fejleményeket látunk majd, a lakossági fogyasztásnál azonban előfordulhat, hogy az első negyedévesnél gyengébb negyedévről számol be a statisztikai szolgálat – fejtette ki Dunai Gábor, az OTP Bank elemzési központjának munkatársa.

A nemzetközi piacon is viszonylag csendesen kezdődik a hét, leginkább a beszerzői menedzserindexek számai mozgathatják meg a piacokat. A hét második felében a jegybankárokra szegeződik majd a figyelem, hiszen több kamatdöntő ülést is tartanak. Szerdán a kanadai, csütörtökön a japán, a brit és az uniós jegybank monetáris tanácsa ül össze. Számunkra a legnagyobb jelentőségű az Európai Központi Bank (EKB) csütörtöki ülése lesz, bár meglepő lenne, ha az EKB érdemi bejelentést tenne a kamatot illetően.

Az ülést követő tájékoztató annál érdekesebb lesz, kiderül, hogy Draghi elnök továbbra is úgy látja-e (miként augusztus 22-i Jackson Hole-i beszédében mondta), hogy a középtávú inflációs várakozások érdemben csökkentek – ez a piaci árazásokból egyelőre nem látható, de az EKB-nak lehetnek erre vonatkozó, később nyilvánossá váló információi. Ha igen, az azt jelentené, hogy az euró zóna átlépte az EKB széles körű eszközvásárlási programjának elindítására vonatkozó utolsó korlátot.

Ebben az esetben akár már az év végén elindulhatnak és erősödhetnek a széles körű állampapír-vásárlásokat tartalmazó programra vonatkozó spekulációk, és ez minden bizonnyal gyorsíthatja az euró gyengülését, egyúttal javíthatja a befektetői hangulatot. Az európai és az eurózónás környezet láttán ráadásul továbbra sem lehet felhőtlen állapotokról beszélni, hiszen az ukrajnai helyzet súlyosabbá válása tovább ronthatja a vállalatvezetők gazdasági várakozásait – jegyezte meg Veseta Nándor, a Geo Professional portfóliómenedzsere.

Az Egyesült Államokban a munkaerőpiac lehet az iránymutató a héten: az augusztusi számok pénteken jelennek meg. A várakozások szerint folytatódott a lendületes felívelés, ezúttal is 200 ezernél több új foglalkoztatottal. Amennyiben így lesz, az mindenképpen növeli az amerikai jegybank szerepét betöltő Feden belül a jókedvet, és ez megint erősítheti azt a véleményt, hogy a szervezet egyre közelebb hozza az évek óta változatlan alapkamat emelését – ezt korábban még a jövő év második felére tették, ám mind többen hiszik, hogy 2015 első felében megtörténik. Ez pedig hazafelé csábíthatja a világban jelenleg „elszórt” amerikai forrásokat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.