A haszonállatnak is joga van jó életre míg a kés alá nem kerül

A fogyasztók pontosabb tájékoztatását várják a nyúl- és baromfitartók, az ősztől induló állatjóléti ellenőrzési kampánytól.


A Nyúl- és a Baromfi Terméktanács vezetői szerdai sajtótájékoztatójukon bejelentették, hiába tartják be a hatóságok élelmiszerbiztonsági és állatjóléti előírásait, a fogyasztók jogos igénye, hogy a civil állatvédelmi szakemberek is legálisan vizsgálódhassanak a telepeken. Ennek a jövőben eléget kívánnak tenni.

Czerny Róbert civil állatvédelmi ombudsman jogász elmondta, hogy a korszerű állattelepek általában megfelelnek az állatjóléti előírásoknak. De más szabályok vonatkoznak a társ- és más a haszonállatokra és ezt sokan, még egyes állatvédők is eltévesztik. Hozzátette: az elmúlt években a környzetvédelmi kormányzatnak nem jutott elég figyelme az állatok védelmére, ezt a hiányányosságot be kell pótolni, miután a közelmúltban a nemzetközi figyelem középpontjába került a hazai haszonállattartás. Ennek azonban meg kell teremteni a korrekt, szakmailag megalapozott módszerét.

Másként fogalmazva: a haszonállatnak is joga van a jó életre, míg  a kés alá nem kerül.

Szilágyi István a Fehérkereszt Állatvédő Liga kurátora szerint a gazdasági haszonállatok tartása és a feldolgozása különleges állatjóléti kérdéseket vet fel, amelyek tisztázása kutatást, fejlesztést igényel. Ezért vállalkozik szervezetük a két terméktanáccsal és más állatvédő szervezetekkel közösen kialakítja azt a renszert – hazai állatvédelmi program (HÁP) – , amely alapján minősíthetik a telepeket. Az ilyen védjegy birtokában a fogyasztó bizonyos lehet, hogy a hús állatjóléti szempontból kifogástalan körülmények közül származik.

Bárány László, a Baromfi Terméktanács elnöke szerint, a baromfitartók készségesen vállalkoznak a korrekt vizsgálatra. Elmondta azt is, hogy az állatvédelmi szervezetektől azt várják, ha, az állatok szempontjából kifogásolnak valamit, akkor kérdezzenek, és ne itélkezzenek, mint ahogy ezt a 20 milliárdos kárt okozó Négy Mancs állatvédő allapítvány tette –, s az állattartók bizonyára –, ha ez indokolható –, akkor kézséggel változtatnak a technológián.

Csúvár Zsolt a Nyúl Terméktanács főtitkára beszámolt arról, hogy miközben Négy Mancs igazságtalanul, a hazai nyúltartás rossz hírét kelti, addig a 15 legfontosabb hazai nyúltermelő telep, közül 9 már rendelkezik, az állítjóléti szempontból legmagasabb szintű német GGE minősítéssel.

A Nolnak Bárány László elmondta, hogy a programot elsősorban uniós és nemzeti támogatásból, adományokból kívánják finanszírozni, így kizárható az összefonódás az ágazat szereplővel. Megtudtuk azt is, hogy a munkában mintegy, 20-30 természettudományi karon végzett friss diplomásra számítanak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.