Szeptemberben is emelkedtek a mezőgazdasági árak

Az agrártermékek termelőiár-szintje szeptemberben 16,9 százalékkal magasabb volt az egy évvel korábbinál.

Az agrártermékek termelőiár-szintje szeptemberben 16,9 százalékkal magasabb volt az egy évvel korábbinál. A növényi termékek termelői ára 19,2, az élő állatok és állati termékeké 12,7 százalékkal emelkedett. A friss zöldségek ára 3,1 százalékkal maradt el a tavaly szeptemberitől.

A gabonafélék termelői ára 2011 szeptemberében 26,6 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakihoz viszonyítva. A búza és a kukorica ára augusztushoz képest minimálisan csökkent, előbbiért 48 800, utóbbiért 48 600 forintot fizettek tonnánként. Az ipari növények termelői ára 28,8, ezen belül az olajnövényeké 20,6 százalékkal nőtt 2010 szeptemberéhez mérten. Az ipari növények jelentős áremelkedéséhez leginkább az ebben a hónapban megjelenő cukorrépa egy évvel korábbinál számottevően magasabb árszintje járult hozzá.

A burgonya termelői ára szeptemberben – a tavalyi jelentős emelkedés után – 44,9 százalékkal csökkent, a gyümölcsöké viszont 13,7 százalékkal emelkedett. Átlag felett növekedett az alma ára (21 százalék), az őszibaracké
viszont éppen csak meghaladta az előző év azonos időszakit. A szőlőnél a felhasználás iránya szerint
ellentétes ármozgás figyelhető meg: az étkezési szőlőért 17 százalékkal kevesebbet, a borszőlőért 23 százalékkal
többet kaptak a termelők.

A vágóállatok termelői ára 13,1 százalékkal volt magasabb az előző év azonos időszakinál. Minden megfigyelt állatcsoport ára nőtt, a vágómarháé kiemelkedően (54,1 százalékkal), a legkevésbé a vágósertésé (4,5 százalékkal).
Az állati termékek ára 11,6 azázalékkal volt magasabb az egy évvel korábbinál, a tej ára 14,5, a tojás ára
6,6 százalékkal haladta meg az előző év szeptemberében mért szintet.

2011. január–szeptember között a mezőgazdasági termékek árszínvonala 28,5 százalékkal nőtt az előző év
azonos időszakihoz képest. A növényi termékeknél 37,1, az élő állatok és állati termékek esetében 14,1 százalékos volt az áremelkedés. A gabonafélék ára 55,9 százalékkal haladta meg a 2010. január–szeptemberit, a zöldségfélék ára 11,7 százalékkal csökkent. Ez utóbbi ára az év első négy hónapjában – igen kis forgalom mellett – még nőtt, majd májusban a friss zöldségek termesztésének fellendülésével erős kínálati piac alakult ki, ennek következtében mérséklődtek az árak.

A vágóállatok termelői ára 13,2, az állati termékeké 16,1 százalékkal emelkedett. 2011. január–szeptemberben a mezőgazdasági termelés ráfordítási árai 14,6 százalékkal nőttek az előző év azonos időszakához viszonyítva, ami a folyó termelőfelhasználás árszínvonalának 16,8 százalékos növekedéséből, valamint a mezőgazdasági beruházások árszínvonalának 1,3 százalékos csökkenéséből következett.

A takarmányok ára is jelentősen, 34,5 százalékkal emelkedett január-szeptemberben az előző év azonos időszakához viszonyítva: az egyszerű takarmányoké 49,1, a keveréktakarmányoké 26,5 százalékkal. A betakarítást követően az utolsó három hónapban a búza és a kukorica felvásárlási ára csökkent, a visszaesés a takarmányok árában is érzékelhető volt. Jelenleg a takarmányok ára a 2008. II. negyedév árszintjén van.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.