Szeptember végén 94,7 százaléknál járt a hiány

Az államháztartás központi alrendszerének többlete szeptemberben 13,7 milliárd forint volt, az első kilenc hónapban a hiány 545,8 milliárd forintot tett ki, ez a módosított éves előirányzat 94,7 százaléka.

Szeptemberben az államháztartás többlete 13,7 milliárd forintban alakult. Ezen belül a központi költségvetés 19,7 milliárd forintos, az elkülönített állami pénzalapok 12,6 milliárd forintos szufficittel, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai pedig 18,6 milliárd forintos deficittel zártak. 2011. szeptember hónapjában az államháztartás központi alrendszerének hiánya 26,0 milliárd forint volt.

A központi költségvetés szeptember havi bevételei az előző év azonos hónapjához képest mintegy 31 milliárd forinttal voltak magasabbak. Az adóbevételek esetében az általános forgalmi adó, a jövedéki adó, a személyi jövedelemadó és az illetékbevételek haladták meg a tavalyi összeget. Ezen túlmenően a költségvetési szervek bevételei, az állami vagyonnal kapcsolatos befizetések és a kamatbevételek is nagyobb összegben teljesültek, mint az elmúlt év azonos időszakában.

A szeptemberi kiadások közel 30 milliárd forinttal nagyobbak voltak, mint az elmúlt év azonos havában. Magasabb összegben teljesültek az egyedi és normatív támogatások, a közszolgálati műsorszolgáltatás támogatása, a Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Alap kiadásai (a korhatár alatti ellátások átkerülése miatt), a költségvetési szervek kiadásai, a kezességérvényesítések és az EU költségvetéséhez történő hozzájárulások.

A központi költségvetési szervek bevételeinek és kiadásainak alakulásában jelentős szerepet játszanak a megyei önkormányzatoktól az államhoz átkerült intézmények bevételei és kiadásai.

A kamatkiadások 2012 szeptemberében 43 milliárdot tettek ki, 8,3 milliárd forinttal kevesebbet, mint az előző év megfelelő időszakában, a kamatbevételek pedig 10,2 milliárd forintos szintet értek el, 1,3 milliárddal többet az előző évinél. A nettó kamatkiadás (32,8 milliárd forint) így összességében 9,6 milliárd forinttal lett kevesebb, mint az előző évben.

A társadalombiztosítási alapok 2012. szeptember havi 18,6 milliárd forintos hiánya a Nyugdíjbiztosítási Alap 14,0 milliárd forintos, valamint az Egészségbiztosítási Alap 4,6 milliárd forintos deficitjéből áll össze. 2011. szeptember hónapjában az alapok együttes hiánya 32,6 milliárdot tett ki. A tavalyi évnél jóval kedvezőbb egyenleg alakulásában kiemelt szerepet játszanak az Egészségbiztosítási Alapnál a magasabb szociális hozzájárulási adó- és járulékbevételek, valamint az egészségügyi hozzájárulások.

Növelte a bevételeket, hogy az Egészségbiztosítási Alap egyéb bevételei között számolták el a baleseti adóból és a népegészségügyi termékadóból származó bevételeket. A két év összehasonlításánál meg kell még említeni, hogy idén szeptemberben a Nyugdíjbiztosítási Alap mintegy 8,5 milliárd forintos költségvetési támogatásban részesült, míg 2011-ben nem kapott támogatást. A kieső költségvetési támogatást a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alapból származó bevétel pótolta 2011 második félévében.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.