Szép volt a május a büdzsé számára

Minimális, 31 milliárdos hiányt hoztak össze az önkormányzatok nélküli büdzsében. A költségvetés már nem áll annyira rosszul, az ötödik hónap végén, a hiány az éves tervnek a 63,5 százaléka.

Valamivel kevesebb, mint 31 milliárd forint hiánnyal zárt az államháztartás központi alrendszere májusban - a Nemzetgazdasági Minisztérium közlése szerint. Az ötödik hónap végén a deficit így 559 milliárd forintot tett ki, az éves tervnek ez 63,5 százaléka.

Tavaly májusban 116, 2011-ben pedig 58 milliárd volt a hiány – vagyis az idén kifejezetten jól alakult az egyenleg az ötödik hónapban. Ez sem elég ahhoz, hogy az áprilisi negatívumot feledtesse (a várt pozitív egyenleg helyett jókora passzívum alakult ki az idén a negyedik hónapban). Most az éves terv 63,5 százalékán áll a deficit (tavaly és az előtt az ötödik hónap végén csak az egész éves hiány felénél jártunk). Igaz, a szaktárca folyamatosan hozzáteszi a számokhoz: az előző évekkel nem érdemes összehasonlítani az adatokat, hiszen eltérő a bevételek és a kiadások lefutása. 

A közzétett nem részletes adatok szerint az első öt hónapban a bevételek 154 milliárd forinttal meghaladták az előző évit, míg a kiadások 478 milliárd forinttal múlták felül azt. Utóbbi hátterében a minisztérium szerint az áll, hogy a központi alrendszerekből fizetik az önkormányzatoktól átvett egészségügyi és nevelési intézmények dolgozóit, de a lakásépítési támogatásoknál is többet költöttek a tavalyinál. A bevételeknél a jövedelemadó-befizetések magasabbak, de az új adók is segítettek. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.