Szép nyereséget zsákolhatott az OTP

Az egy évvel korábbit akár 50 százalékkal meghaladó 2012-es nyereségről számolhat be holnap az OTP. A végtörlesztés nélkül sokat javult a csoport teljesítménye, de a profithoz kellenek a szép külföldi leányok is.

Holnap teszi közzé tavalyi negyedik negyedéves, illetve azzal együtt egész éves adatait az OTP. A bankcsoport az elemzői várakozások szerint csaknem 30 milliárd forint konszolidált adózás utáni nyereséggel zárhatta az október-decemberi időszakot. Ez ugyan harmadával elmarad a harmadik negyedév teljesítményétől, de még így is messze jobb annál, mint amit 2011 azonos időszakában tudott felmutatni az OTP.

Akkor a bank közel 26 milliárd forintos veszteségről számolhatott be, igaz, ez leginkább a devizahitelek végtörlesztésén elszenvedett komoly mínuszoknak volt az eredménye. A végtörlesztés, valamint az egyéb korrekciós tételek nélkül a csoport lényegében ugyanakkora nyereséget ért volna el 2011 utolsó negyedévében is, mint egy évvel korábban, illetve 2012 utolsó három hónapjában.

A tavalyi évet így összességében 126 milliárd forint adózott konszolidált profittal zárhatta a bankcsoport, amely sokkal jobb, mint a 2011-es 84 milliárd volt, de még a 2010-es nyereséghez képest is javulást jelent, akkor 118 milliárd forintot zsákolt be az OTP.

Nyilván a javuló mutatóknak köszönhetően a JP Morgan mai elemzésében a korábbi 5400 forintról 6200 forintos célárfolyamot jelölt meg az OTP papírjaira. Bár a társaság az elemzői konszenzusnál valamivel kisebb, 120 milliárd forintos korrigált nettó eredményt vár, de ez még így is sokkal jobb, mint az általa korábban becsült 103 milliárd forint – köszönhetően a kedvezőbb díjaknak és az alacsonyabb céltartalékoknak.

Ugyan korábban a JP Morgannél úgy számoltak, az idei évtől a felére csökken az OTP-t terhelő bankadó, most már a 2013–15 közötti időszakra a teljes, évi 29 milliárd forintos különadóval kalkulálnak. A szakértők azonban arra számítanak, hogy a magas jövedelmezőségű orosz és ukrán bevételek aránya jelentősen emelkedik, a 2010-es évi mintegy 20 százalékról 2015-re elérheti a 40 százalékot.

Az OTP magyarországi tevékenysége egyébként 2011-ben a végtörlesztés hatása nélkül sem volt már olyan jövedelmező, mint korábban, a nyereség a kormányzati akció nélkül is a negyedével csökkent volna. A külföldi érdekeltségek azonban egyre többet hoznak a konyhára, a leányok eredmény-hozzájárulása az egy évvel korábbi háromszorosára, 17 milliárdról 51 milliárd forintra nőtt 2011-ben, és várhatóan tavaly még tovább javult a teljesítményük.

A JP Morgan értékelése egyébként láthatóan nem volt különösebb hatással a befektetőkre. Az OTP-részvények alig fél százalékkal drágultak ma, csütörtökön 4800 forint körül forogtak a Budapesti Értéktőzsdén. A piacot most valószínűleg jobban érdekli, mire készül a Magyar Nemzeti Bankban Matolcsy György jegybankelnök és csapata.

A keleti nyitás segít az OTP-nek
OTP bank, Flórián tér, ügyfélszolgálat
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.