SZÉP-kártya: a cégektől függ, ki nyer vele

A munkáltatókon múlik majd valójában, hogy melyik kibocsátó SZÉP-kártyája lesz a nyerő. A várhatón heteken belül megjelenő első Széchenyi-pihenőkártyák olyanok lesznek, mint az étkezési jegyek: a dolgozók annak a forgalmazónak az utalványát kapják, amelyikkel a cégük szerződött.

Júliusban, vagyis a nyaralási szezon kellős közepén jelennek meg az első SZÉP-kártyák, amelyekről már most tudni lehet, hogy idei forgalmuk még nem lesz jelentős, hiszen a cafeteria-keret felhasználásáról általában év elején döntenek a munkavállalók. Aki akart, az idén üdülési csekket kapott, jövőre viszont már csak a SZÉP-kártyájára kérheti az üdülésre szánt pénzét. A bankkártyákhoz, illetve leginkább az egészségpénztári, illetve cafeteria-kártyákhoz hasonló új elektronikus utalvány kínálta üzletbe két bank, az OTP és nemrég az MKB jelentette be részvételét kibocsátóként.

Egyelőre mindkét pénzintézet a kártya kiadására készül. Piaci információk szerint még legalább két banktól várható hasonló bejelentés, amelyek szintén megfelelnek a kormányrendeletben előírt feltételeknek (többek közt kellő számú saját bankkártya, megfelelő méretű ügyfélszolgálati hálózat).

A SZÉP-kártya igazi karrierje azonban nem most, hanem jövőre kezdődik, amikor eldől, hogy a nagy üdülésicsekk-vásárló cégek melyik bank mellett teszik le a voksukat, vagyis melyik kibocsátóval szerződnek. Mint Lehoczky László, az MKB Bank SZÉP-kártya felelőse lapunknak elmondta: a döntésnél remélhetően szempont lesz, hogy az adott kibocsátó hány elfogadóhellyel áll kapcsolatban. A használók szempontjából ugyanis korántsem mindegy, hogy hol, és milyen szálláshelyeken tudják vendégéjszakára váltani a pénzüket.

Az MKB illetékese szerint elsősorban a külföldi cégekre jellemző, hogy még az olyan szolgáltatókat is megpályáztatják, mint az egészségpénztárak. Amennyiben a SZÉP-kártya esetében is így lesz, akkor a legnagyobb súllyal a felhasználhatósági kör nagysága szerepelhet a versenyben. Természetesen fontos szempont lesz a háttérrendszer zökkenőmentes és időben történő üzembe állítása, a felhasználók megfelelő információval történő ellátása, ám ezt – például az egészségpénztári tapasztalatok alapján – feltehetően teljesíteni tudják a SZÉP-kártya kibocsátására vállalkozó bankok.

Az egészségpénztáras összehasonlítás nem véletlen: az éves szinten 300 ezer forintig kedvezményes adózással, béren kívüli juttatási formaként adható SZÉP-kártyától a szakértők azt várják, hogy az egészséges életmódhoz és általában az életminőség javításához kapcsolódó szolgáltatások elérhetőségét is bővíti.

A jövő évtől már szálláshely-szolgáltatáshoz kötött, és bármi mást csak azon keresztül fedező üdülési utalvány ugyanis minden másban egyforma. Egyik – és korántsem mellékes – előnye a kártyának az egyszerű felhasználás, a kapcsolódó adminisztráció minimalizálása: a kártyával a szolgáltatónál POS terminálon (kártyaolvasón), interneten keresztül vagy telefonon, hangalapú engedélyezéssel lehet majd fizetni.

Az is a kártya előnye, hogy a szálláshelyektől, vagyis a kártya majdani elfogadóitól minden kibocsátó csak 1,5 százalékos jutalékot vonhat le. A kártyahasználótól továbbra sem lehet semmilyen díjat kérni, a szállásadók viszont jobban járnak, az üdülési csekket beváltóktól ugyanis most 6 százalékot von le az alapítvány. Most ebből finanszírozzák a szociális üdültetést is, aminek jövőbeni forrása egyelőre ismeretlen.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.