Szenved a Danone

Ahogy drágul a tej, úgy apad a Danone profitja, aminek már elsősorban nem a magyar fogyasztók, hanem a hazai termelők látják a kárát. A tartós veszteségességre és a krónikus kapacitáskihasználatlanságra való hivatkozással ugyanis a világ egyik legnagyobb tejipari cége a múlt hónapban úgy döntött, hogy bezárja budapesti üzemét, szélnek eresztve annak 155 dolgozóját.

A francia cég – amely az új-zélandi Fonterra mögött a legnagyobb tejfeldolgozónak számít a világon –, nyereségének meglepően nagy, húszszázalékos csökkenéséről adott hírt, ami azt jelenti, hogy a vállalati profit 1,18 milliárd euróra zuhant. Ezért a cégvezetés felhatalmazást kapott a cégcsoporton belüli további szükséges átalakításokhoz. Bár a világ legnagyobb joghurtgyártójának számító Danone a második negyedévben 2,3 százalékkel növelni tudta forgalmát, ezzel korántsem nyugtatta meg a befektetőket.

A The Wall Street Journal szerint a Danone stratégiájának átértékelésére kényszerül, és vezetőit a lehetséges felvásárlási célpontok megkeresésével bízta meg. A terjeszkedés portfóliótisztítással jár együtt, ennek eshet áldozatául a Danone tápszergyártó részlege is, amelyre a svájci Nestlé vetett szemet. Az ezért zsebre tehető hárommilliárd eurós vételár fedezné a tervbe vett cégfelvásárlásokat. Kérdés, hogy ettől érdemes-e megválnia a Danone-nak, vagy inkább a tejfeldolgozó egységek számát kellene csökkentenie, hiszen ez utóbbiból származó bevétele az első negyedév 3,7 százalékos forgalomcsökkenése után a másodikban további 7,4 százalékkal mérséklődött.

Nagy érvágás volt a bébitápszerek eladásainak 9,2 százalékos visszaesése is, amit döntően a Fonterra tavalyi, utóbb vaklármának bizonyult botránya váltott ki. Az új-zélandiakat – mint kiderült –, alaptalanul vádolták meg legnagyobb felvevőpiacukon, Kínában azzal, hogy botulizmust okozó toxinokkal mérgezett fehérjekészítményeket hoztak forgalomba. A Danone emiatt még januárban felmondta beszállítói szerződését a Fonterrával, és kártérítést is követelt, ám az már kérdéses, hogy az ügy tisztázása után mire számíthatnak a franciák.

A kínai piacon a Nestlével viaskodó Danone számára az is nagy kihívás, hogy a bébitápszerek kínai forgalmazása kapcsán leleplezett árkartell miatt tavaly megrendült bizalmat visszaszerezze. A gyengébb üzletmenet áldozatokkal jár: a Danone a múlt hónapban gyárbezárásokat és 325 fős elbocsátást jelentett be. Franck Riboud elnök pedig közleményében úgy fogalmazott, hogy cége mindenképpen teljesíteni szeretné a vele szemben támasztott elvárásokat, behozza első féléves lemaradását, és tartja magát az idei 4,5-5,5 százalékos forgalombővülési tervhez. A befektetők a menedzsment újabb konkrét lépéseire várnak, ezt jelzi, hogy az idén már tíz százalékot zsugorodó részvényárfolyam a rossz hírek nyomán tapodtat sem mozdult a helyéről.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.