Szentgotthárdon sem örülnének az Opel és a Fiat "házasságának"

A General Motors szentgotthárdi gyárában sem örülnének a dolgozók az Opel és a Fiat újabb "házasságának", hiszen az a 2000-től 2005-ig tartó időszakban is problémákat okozott - közölte Vadász József, a Járműgyártók Szakszervezetének helyi elnöke.

 

A szentgotthárdi Opel gyárban kedden kifüggesztették a GM  európai üzemi tanácsának közleményét, amelyben az üzemi tanács  határozottan ellenzi, hogy a Fiat átvegye az Opel/Vauxhall-t.

Az átvételnek szerintük végzetes hatása lenne, az európai  szakszervezetek és üzemi tanácsok drámai mértékű  létszámcsökkentésektől és üzembezárásoktól tartanak.

Az Opel és a Fiat egymásnak riválisai, ugyanazon a piacon,  ugyanazt a vevőkört célozzák meg. Az európai autógyárakban  túltermelés van, de ezek sorában a legnagyobb túltermelő éppen a  Fiat. Az olasz cégnek az üzemi tanács és a szakszervezetek szerint  nem a stratégiai partnerség a célja, hanem csupán a cégátvétel, és  ez alapvető kockázatot jelent az európai munkahelyekre és üzemekre  nézve.

A Fiat súlyosan eladósodott, tőkelikviditási problémákkal küzd.  Az Opel átvételével a cég kölcsönhöz juthat az európai kormányoktól,  s így javítani tudná anyagi helyzetét. Az üzlethez valójában csak  minimális tőkével járulna hozzá, ezért a kockázatot az adófizetőknek  kellene viselniük.

Az európai üzemi tanács és a szakszervezetek a közleményben  határozottan felszólítják az összes európai kormányt,hogy alaposan  vizsgálják ki a potenciális befektető érdekeit. A cél az  OPEL/Vauxhall megmentése és nem a Fiat adófizetők pénzén történő  megsegítése.


Vadász József elmondta: korábban motorokat rendeltek meg tőlünk, de a megállapodásban szereplő mennyiségnek csak egy részét szállították el. Most azonban azon kívül, hogy megismertetik az  európai üzemi tanács álláspontját a dolgozókkal, Szentgotthárdon  egyelőre nem kívánnak egyéb lépéseket tenni. Szavai szerint a  jelenlegi helyzetben nem lenne sok értelme és nem járna semmiféle  eredménnyel egy figyelmeztető sztrájk megszervezése.

A szakszervezeti vezető szerint a szentgotthárdi üzem  meglehetősen kiszolgáltatott helyzetben van, sorsa attól függ, hogy  mi történik majd a General Motors európai üzemeivel.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.