A világ egyik legkorszerűbb motorgyárát építette Szentgotthárdon az Opel

Európát Németország és Közép-Európa egyre mélyülő együttműködése újítja meg – mondta Orbán Viktor miniszterelnök az Opel szentgotthárdi Flex motorgyárának avatásán.

A benzin- és dízelmotorokat ugyanazokon a gépeken és sorokon összeszerelő, ezért rendkívül rugalmas gyárat avattak csütörtökön Szentgotthárdon. A 30 ezer négyzetméteres csarnokban a kapacitás felfuttatása után nyolcszáz ember és 270 megmunkáló robotgép dolgozik majd. Háromszáz munkást már felvettek, a robotokat pedig mind üzembe helyezték.

Thomas Sedran, az Opel igazgatótanácsának alelnöke szerint a világ egyik legkorszerűbb motorgyárát építették fel Magyarországon, a beruházás 500 millió euróba került. Az Opel húsz évvel ezelőtti magyarországi letelepedése óta összesen 1 milliárd 250 millió eurót fektetett be Szentgotthárdon.

A magyar kisvárosban a két évtized alatt 7 millió motor és 5,5 millió hengerfej készült, s 85 ezer autó gördült ki a gyártócsarnokból. A magyar vállalkozóktól beszállított alkatrészek értéke tavaly elérte a 400 millió eurót. A beszállítók körét a jövőben bővíteni akarják.

Sedran utalt az Opel gépkocsik magyarországi népszerűségére. A statisztikák szerint tavaly 430 ezer ilyen márkájú jármű futott a magyar utakon.

Az Opel Flex üzemében három különböző motorcsalád készül: a kis, 1400 köbcentinél nem nagyobb benzinmotorok, a közepes, 1,6-os benzin hajtóművek, valamint az ugyanekkora dízelek. Az új generáció valamennyi tagja megfelel az Euro 6-os környezetvédelmi normáknak.

Orbán Viktor miniszterelnök először azt a teljesítményt méltatta, mely nyomán a II. világháborút követően talpraállt Németország. Most ettől a nemzettől várja Európa, hogy kihúzza a gödörből, fogalmazott a kormányfő, majd hangsúlyozta: Európát Németország és Közép-Európa egyre mélyülő együttműködése újítja meg.

Arról is beszélt, hogy a jelenlegi kormány Magyarországot is megpróbálja a sikeres nemzetek közé emelni. Úgy fogalmazott: a megújuláshoz az új munkahelyeken keresztül vezet az út.

– 220 ezer olyan ember él Magyarországon, akik két éve még otthon várták a segélyt, ma viszont már megkeresik a kenyerüket – jelentette ki Orbán. Szerinte az Opel beruházása ugyan döntően a németek pénzéből, de a kiváló magyar munkaerőre alapozva épült meg.

A miniszterelnök hangoztatta: nagy érték a szentgotthárdi gyárban létesült nyolcszáz új munkahely egy olyan Európában, ahol üzemeket zárnak be, munkásokat bocsátanak el.

– Magyarország fontos tényező lett Európa járműiparában – mondta a miniszterelnök, majd azt mondta: Az Opel megbecsüli a magyar munkásokat, ezért Magyarország megbecsüli az Opelt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.