Szénerőműterv Mátraterernyén

Közel 50 megawattos szénerőművet tervez Mátraterenyén egy feltehetőleg offshore-hátterű cég.

Szénerőmű építését tervezi a Nógrád megyei Mátraterenyén az Első Nógrádi Erőmű Zrt. - közölte Gecse László polgármester. A faluban egyelőre a szakhatósági véleményeket várják a tervezett beruházásról.


A polgármester közölte: a társaság 49,9 megawattos erőmű építését tervezi. (Ez szakértők szerint kisebb méretűnek számít.) Az egység nagyobb részben szénnel működne, 20 százalékban pedig biomasszával fűtenék.


A szükséges szén felét a borsodi szénbányákból szállítanák, a másik részét pedig a közeli székvölgyi külszíni fejtés újbóli megnyitásával termelnék ki.

Mátraterenye vezetője elmondta: az önkormányzat döntése a rendezési terv módosításához kell, mivel a zrt. által már megvásárolt, nem önkormányzati terület jelenleg szántó besorolású.

A további lépések előtt a szakhatósági vélemények megismerésére van szükség. Ezután lehet közmeghallgatásokat tartani. Felvetődött az is, hogy írjanak ki népszavazást az erőmű megépítéséről - mondta a polgármester.

Gecse László hozzátette: a faluban egyelőre megoszlanak a vélemények, de a lakosság nagyobb része szeretné a beruházást. Az ellenzők érvei között az esetleges káros hatások mellett a falun áthaladó 23-as számú út rossz állapota szerepel. Felvetették azt is, hogy járda sincs az utak szélén, és óránként három kamion közlekedne, ha megépülne az erőmű.

A polgármester személyes véleménye szerint a beruházás kitörési pont lehet, hiszen munkahelyeket és több 10 milliós adóbevételt jelentene; ezt kell összevetni az erőmű környezeti, egészségügyi hatásaival, aminek megítélésére a szakhatóságok hivatottak.

Titokzatos tulajdonos

A cégkivonat tanúsága szerint az Első Nógrádi Erőmű Zrt.-t 2005-ben alapították 20 millió forintos alaptőkével. Vezérigazgatója Farkas Tamás, tulajdonosa az offshore-helyszínként ismert Cipruson bejegyzett Herco Holdings Ltd. Eme cég valós háttérirányítója a cégkivonatból nem derül ki.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.