Személygépkocsi-áfa: pontosított szabályok

Pontosította a bérbe, operatív lízingbe vett személygépkocsikhoz kapcsolódó áfalevonási jog terjedelmét, annak gyakorlási módját a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

A Lízingszövetség közlése szerint az NGM tájékoztatójában megerősítette, hogy a személygépkocsikat bérbe, illetve operatív lízingbe vevő adóalanyok jogosultak levonásba helyezni a személygépjármű bérbe, operatív lízingbe vételével összefüggésben felmerülő teljes ellenérték áfáját, azaz a teljes bérleti díj, és az ahhoz járulékosan kapcsolódó szolgáltatások, például a szerviz, a gumiabroncs-szolgáltatás vagy a gépjárműmentés általános forgalmi adóját is. Ezek a kapcsolódó szolgáltatások folyamatosan felmerülő, illetve eseti jellegűek is lehetnek.

Az állásfoglalás azt is kimondja, hogy az adólevonási jogot nem befolyásolja az sem, ha a lízingtársaság az egyes díjtételeket közösen (egy számlán) vagy egyedileg (külön számlákon) hárítja át ügyfeleire.

A tájékoztató egyértelműen megerősíti, hogy személygépkocsikat bérbe, operatív lízingbe vevők nemcsak a lízingdíjra eső áfát jogosultak levonásba helyezni, ha a személygépkocsikat egyébként adólevonásra jogosító gazdasági tevékenységükhöz használják, hanem az adott bérleti, operatív lízingügylet keretében felmerülő járulékos költségek áfáját is. Ez a lehetőség akkor is megilleti őket, ha az egyes díjtételeket külön-külön, akár külön számlákon érvényesíti a lízingtársaság.

A NAV tájékoztatója azt is megerősíti, hogy a személygépkocsik bérbe, operatív lízingbe vételét terhelő előzetesen felszámított áfa olyan esetekben is levonható 2012. január 1-jét követően, ha a bérleti, operatív lízingszerződés megkötésére ezt megelőzően került sor. Az adólevonási jogot tehát nem befolyásolja, hogy a lízingtársaság és ügyfele között a szerződés megkötése mikor történt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.