Személyesen találkozott a világ két legbefolyásosabb embere

A gazdaságról és a pénzügyek felügyeletéről folytatott kedden megbeszélést Barack Obama amerikai elnök Janet Yellennel, az amerikai jegybank szerepét betöltő tartalékbank-rendszernek, a Federal Reserve-nek az elnökével a Fehér Ház Ovális Irodájában.

Ez volt kettejük első négyszemközti megbeszélése azóta, hogy Yellen februárban letette a hivatali esküt. A Fehér Ház szűkszavú közleménye szerint Obama és a Fed-elnök áttekintette a Wall Street reformjáról szóló, valamint a fogyasztóvédelmi törvény végrehajtását. Szó esett az amerikai és a világgazdaság rövid és hosszú távú növekedési kilátásairól is.
Ugyanakkor nem világos, hogy a találkozót miért időzítették éppen egy nappal a "félidős" választások elé. Josh Earnest, a Fehér Ház szóvivője egy nappal a megbeszélést megelőzően kijelentette, hogy ezen az amerikai gazdaság hosszú távú kilátásait fogják megbeszélni.

Az ütemezéssel kapcsolatban rámutatott, hogy azt időszerű volt Obama közelgő ázsiai látogatását megelőzően megtartani. Az elnök vasárnap indul egy hosszabb külföldi körútra, amelynek keretében Kínát és Mianmart keresi fel, valamint részt vesz a G20-csoport brisbane-i csúcstalálkozóján.

Az amerikai gazdaság az elmúlt hónapokban a javulás jeleit mutatta, ám az élénkülés történelmi léptékben még mindig gyenge. A Federal Reserve monetáris döntéshozó testülete, a nyíltpiaci bizottság (FOMC) a minap bejelentette: október végével megszünteti a gazdaságösztönző céllal folytatott kötvényvásárlási programja havi keretösszegének utolsó 15 milliárd dolláros tételét is. Az alapkamat 0-0,25 százalékos szintje ugyanakkor változatlan maradt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.