Szembemegy Matolcsyval a tandem

Pleschinger Gyula és Cinkotai János továbbra sem értenek egyet Matolcsy György jegybankelnök kamatpolitikájával, s a korábbi hónapokhoz hasonlóan, az áprilisi végi monetáristanács-ülésen is szembementek főnökükkel, a ráta tartását javasolva.

Elemzők körében némi zavart okozott a jegybank monetáris tanácsának legutóbbi, április végi kamatdöntő ülését követően kiadott közlemény, amely a szokásos semmitmondó patronok elpuffogtatásán túl gyakorlatilag semmilyen iránymutatást sem tartalmazott a kamatpálya folytatását illetően. Nem volt célzás az akkor tíz bázispontos kamatcsökkentéssel 2,50 százalékosra mérsékelt ráta további lefaragásának lehetőségeire, mint ahogy arról sem, hogy itt és most befejeznék a 2012 augusztusában 7 százalékos szintről elindított sorozatot.

Az ülésről szerdán kiadott jegyzőkönyv (letölthető innen) szerint a tíz százalékos kamatdöntés ellen Cinkotai János és Pleschiger Gyula szavazott, a kamattartást preferálták volna. Egyikük azzal érvelt, hogy a kamatvágások hatása egyre kevésbé érződik , a lazítás folytatása inkább a kockázatokat növelné. Egy másik vélemény szerint a túlzottan alacsony alapkamat a forinteszközök alacsony hozama miatt akár erőteljes tőkekivonást is kiválthat, s ez komoly pénzügyi kockázatokat hordozhat.

A tamáskodók ellenérveit leverték, s a jegyzőkönyvi megfogalmazás szerint a monetáris tanács tagjai egyetértettek abban, hogy a nemzetközi helyzet , a pénzügyi környezet alakulásával kapcsolatos bizonytalanságok óvatos monetáris politikát indokolnak. Az új kamatszintről 7-2 arányban szavaztak. A tanácstagok többsége egyebként azt javasolta, hogy nem kell egyértelmű üzenetet megfogalmazni az ülés után kiadandó közleményben a kamatciklus lezárására vonatkozóan. Ezen elvitatkozgattak egy sort, majd a már említett semmitmondó közlemény kiadását szavazták meg. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.