Szélsőséges indexek az európai autópiacon

Plusz 86 és mínusz 36 százalék: szupergyors növekedés az észteknél, és zuhanás az íreknél, miközben az EU és az EFTA piacok augusztusi átlaga plusz 8 százalék.

Az Európai Autógyártók Szövetségének (ACEA) 27 EU és 3 EFTA országot ismertető összeállítása szerint augusztusban 787 ezer, az első nyolc hónapban 9,19 millió új személyautót helyeztek forgalomba, ami az utolsó hónap esetében 7,8 százalékos növekedést, éves szinten 1,1 százalékos forgalom csökkenést jelent. Igen csak eltérőek az augusztusi értékek: az észtek 86 százalékos többletet produkáltak, miközben az íreknél 36 százalékkal zuhantak az eladások, ezek azonban nem befolyásolják komolyan az átlagot, hiszen a két ország együttes forgalma 4400 darab volt, ez pedig fél ezreléke a kontinentális forgalomnak.

Amint arról már beszámoltunk a Datahouse adatai szerint 2011. első nyolc hónapjában Magyarországon 30,2 ezer új személyautót (+4,5%) és 6556 kis-haszonjárművet (+20 %) helyeztek forgalomba. Az Európai Unió 27 országában és a 3 EFTA tagállamban nyolc százalékos volt a növekedés.

Továbbra is a németek vezetnek: Európa legnagyobb piacán augusztusban 238 ezer új autó kelt, ami 18,3 százalékos növekedést jelent a tavalyi év azonos időszakához képest. Az első nyolc hónapban 2,12 millió új személygépkocsi kapott német rendszámot, ez 11,2 százalékkal több az előző évhez képest, az egész éves előrejelzések 3,1 millió darabról szólnak, ez meghaladja a 2010-es 2,92 millió darabos eredményt.

Az európai eladási listán a cégcsoportoknál 2,1 millió autóval (+7,%) a VW AG, a márkáknál 1,1 millió autóval (+7,9%) a Volkswagen vezet. Éves szinten a növekedés mértékében a Jeep ( +46%) vezet, majd az Alfa Romeo (+38 %) következik.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.