Széllel világít, gázzal fűt az EU

Több szélerőművet, ésszerűbb olajkészlet-gazdálkodást, új gázforrásokat és nagyon szigorú takarékosságot szorgalmaz a ma közzéteendő energiastratégiájában az unió Bizottsága.

A kereslet és a kínálat feszült viszonyára, valamint a klímaváltozás elleni küzdelemben vállalt feladatokra alapozza az energiastratégia megújítását célzó csomagját az Európai Unió végrehajtó testülete, a Bizottság. Az illetékes biztos, Andris Piebalgs holnap mutatja be a tervezetet, de ahogy az Brüsszelben lenni szokott, az egészet kiszivárogtatták.

A tájékoztatónak annyi érdekessége azonban lehet, hogy Piebalgs most tér vissza Törökországból és Azerbajdzsánból, ahol egyrészt a megépítendő Nabucco gázvezeték tranzitköltségeiről, másrészt megtöltéséről tárgyalt. S már az útja előtt jelezték Brüsszelben: az azeri gáz valószínűleg nem elegendő a gazdaságos működtetéshez és az EU igényeinek kielégítéséhez sem, ezért mindenképpen meg kell próbálni rávenni Türkmenisztánt, hogy ő is szállítson gázt az uniónak. A Gazprom orosz gázóriás ráadásul tegnap jelentette be, hogy jövőre csökkenti az Európának szánt gáz árát.

Minthogy az unió energiaigényének nagyjából ötven, gázszükségletének hatvan százaléka importból – Oroszországból, Norvégiából és Algériából – származik, a Bizottság csütörtökön azt javasolja, hogy az unió építsen több szélerőművet, például az Északi-tengeren, s az ott termelt energiát a mederbe fektetett vezetékeken jutassa el szárazföldre, kösse össze a tagországok energiahálózatát, s mindenképpen vonja be a balti államokat, hogy azok ne váljanak zsarolhatóvá.

Javítaná a kapcsolatokat a franciák által szorgalmazott Mediterrán Unió tagjaival, melyek területe – például parlamenti képviselők felvetése szerint – különösen alkalmas szélerőművek telepítésére. A déli gázfolyosó kiemelt terv, s nemcsak a Kaszpi-tenger térségének gázvagyonára számít az EU, hanem a Közel-Keletére is. Irak valamikor partner lehet, Irán viszont politikai okokból szóba sem jöhet –egyelőre. Ám Piebalgs tárgyalásai ellenére is kétséges, lesz-e elegendő gáz a Nabuccóban. A ma publikálandó tervben helyet kap a cseppfolyósított gáz importjának és tárolásának támogatása is.
A stratégiai olajkészletek mennyiségét az Egyesült Államokhoz és Japánhoz hasonlóan az EU is hetente közli majd, ezzel az árakat is szeretné hatékonyabban befolyásolni. De a hatékonyság egyébként is kulcsszó: az unió csak akkor tud megfelelni azon szándékának, hogy húsz százalékkal csökkenti a károsanyag-kibocsátást és a fogyasztáson belül húsz százalékra növeli a megújuló források arányát, ha takarékoskodik és korszerű eszközöket használ. A gazdasági válság enyhítésére ajánlja például a Bizottság az épületek hőszigetelésének felújítását, s általában az új izzók kizárólagos gyártását és forgalmazását.

Tessék választani! Hagyományos reaktorok és szélerőmű az észak-angliai Sheffield mellett
Tessék választani! Hagyományos reaktorok és szélerőmű az észak-angliai Sheffield mellett
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.