Szeged: megújul az 1-es villamos

Belevág elektromos tömegközlekedés-fejlesztési projektjébe Szeged. Elsőként az 1-es villamos vonalát újítják fel 4,9 milliárd forintért.

A közművek kiváltásával elkezdődik a szegedi 1-es villamosvonal felújítása, a nettó 4,9 milliárd forintos építési beruházás a közel 30 milliárd forintos elektromos tömegközlekedés-fejlesztési projekt legnagyobb eleme - közölte Botka László (MSZP) polgármester pénteken, a csongrádi megyeszékhelyen.

Szegedi villamos
Szegedi villamos, Karnok Csaba felvétele, 2009-07-17,

A 2010 októberéig tartó munkálatok során megújul a teljes 1-es villamos vonal, a kivitelező A-SZ-E konzorcium összesen 8.669 méternyi vágányt fektet le és épül két körforgalmi csomópont is - mondta a politikus a beruházásról szóló szerződés aláírásakor.

A kivitelezési munkára nemzetközi tenderen választották ki - az A-Híd Építő Zrt., a SZEVIÉP Zrt. és az EuroAszfalt Kft. alkotta - A-Sz-E Konzorciumot, amely az előzetesen becsült költségeknél 400 millió forinttal kedvezőbb ajánlatával nyerte el a megbízást - tudatta a polgármester.

A szerződés aláírásakor kiosztott tájékoztató szerint a kivitelezés a munkaterület átadása után a közművek kiváltásával kezdődik el. A szakemberek először a vonal a Rókusi végállomás és a már felújított Anna-kúti csomópont közötti, illetve az Aradi vértanúk tere és a Szent Ferenc utca közötti részén végzik el a rekonstrukciót.

Augusztus végétől kezdik el a Kossuth Lajos sugárút és a Rókusi körút kereszteződésében a többsávos, jelzőlámpás speciális körforgalom építését, a munka nyomán a Boldogasszony sugárút és a Szent Ferenc utca kereszteződése pedig hagyományos körforgalommá alakul át. A kivitelezők 2010-ben a harmadik, belvárosi szakaszt újítják föl és ekkor történik meg az Indóház tér átépítése is.

Botka László közölte, azokon a helyeken, ahol a vágányok a lakóházak közelében futnak, rezgéscsillapított síneket raknak le, a Széchenyi téren pedig az ország első füvesített villamos pályája készül el.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.