Szédítő vásárlási roham Venezuelában – Chavez "hazavágta" a bolivárt

Pánikszerű vásárlási hullám bontakozott ki a hétvégén Venezuelában, miután Hugo Chávez elnök váratlanul bejelentette, hogy leértékelik a dollárral szemben a bolivárt, a nemzeti fizetőeszközt.

Főként a külföldi gyártmányú elektronikai berendezéseket, televíziókészülékeket, hűtőszekrényeket és számítógépeket kapkodták el a dél-amerikai országban, ahol hétfőtől 2,15 bolivárról 4,30-ra emelkedett a dollár árfolyama.

A caracasi vezetés egy kedvezőbb, 2,60 bolivár/dolláros hivatalos árfolyamot is bevezetett, ez azonban csak bizonyos alapvető élelmiszerekre, egészségügyi cikkekre és gazdaságfejlesztési szempontból fontos berendezésekre vonatkozik.
Az ellenzék szerint az intézkedés hatásai katasztrofálisak lesznek, sok termék ára a duplájára emelkedik és megugrik az amúgy is magas infláció, amely így már a 30 százalékot is elérheti.

Chávez szerint a bolivár leértékelése a hazai gazdaságot erősítő "szükséges és igazságos" lépés. Hatására "javul majd a termelékenység és több olyan terméket vásárolunk, amelyet venezuelaiak gyártottak venezuelaiaknak" - mondta az elnök.
A nemzeti valuta leértékelése várhatóan növelni fogja az állam olajipari bevételeit, és segíti majd a helyi exportőröket, de nyomás alá helyezheti a fogyasztói árakat. Tavaly 25,1 százalékkal Venezuelában volt a legmagasabb az infláció egész Dél-Amerikában.

Az OPEC-tag országban az olajipar adja a hazai össztermék (GDP) és az állami bevételek közel felét, és olajkivitelből származik az export közel 90 százaléka. A venezuelai GDP tavaly éves szinten 2,9 százalékkal csökkent.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.