Szebbek lettek a Magyar Telekom számai

A tavalyi első negyedévhez képest 3,3 százalékkal, 157 milliárd forintra nőtt a Magyar Telekom bevétele, az EBITDA pedig 4,8 százalékkal emelkedett, és 42,5 milliárd forintra nőtt. A növekedés hajtóereje elsősorban a mobilszolgáltatások és a mobilkészülék-értékesítések hozta bevétel.

Az idén négyszázezer háztartást szeretnének elérni nagy sávszélességű szolgáltatással. Jelenleg száz településen zajlik a fejlesztés. A bő két hónapja bejelentett telenoros együttműködésnek köszönhetően gyorsabb a vidéki fejlesztés, jelenleg 84 százalék a mobil szélessávú szolgáltatások lefedettsége. Ez az év végéig 97 százalék lesz, s a közös hálózatüzemeltetés során nemcsak a hálózatot osztják meg, hanem a frekvenciát is, aminek köszönhetően nagyobb lesz a hálózat sebessége és jobbak a paraméterei, minek köszönhetően nő az ügyfélélmény. 

Mind a mobil, mind a vezetékes szolgáltatások területén sikerült növekedni az előző év azonos időszakához képest, amely különösen a vezetékes szektort nézve pozitív, hiszen a vezetékes hangszolgáltatásból származó bevételeket képesek voltak ellensúlyozni a tévés és egyéb szélessávú szolgáltatások (internet stb.) – Az üzleti szegmensben egyelőre hiányoznak a növekedés feltételei – tette hozzá Szabó János. A cég külföldi leányai Macedóniában és Montenegróban nem teljesítettek olyan jól: bár Macedóniában biztató folyamatok indultak el, a pénzügyi vezérigazgató-helyettes szerint mindkét országban sokat kell dolgozniuk azon, hogy érdemben javítsák az eredményeiket.

2015 végétől a MET-tel alapított vegyes vállalat segítségével szolgálják ki az energiapiaci ügyfeleket. A MET-tel több éve működnek együtt az energiapiacon, a MET volt az egyik beszállító partnerük – mondta Szabó János pénzügyi vezérigazgató-helyettes. Kérdésünkre, hogy a Telekom nem tart-e attól, hogy a MET megítélése Magyarországon meglehetősen kétséges azok miatt a vádak miatt, miszerint a magántulajdonban álló cégnek az állami MVM Magyar Villamos Művek lényegében átengedte nyereségének egy részét, Szabó János azt válaszolta, hogy ők az együttműködést csak üzleti téren tudják megítélni. Az elmúlt időszakban tartós és stabil együttműködés volt – mondta felvetésünkre Szabó János.

A Telekom tegnap jelentette be, hogy a lakossági gázszolgáltatás piacáról kilépnek. Öt évig voltak jelen a gázszolgáltatói piacon, ezt sikerként értékeli Szabó János pénzügyi vezérigazgató-helyettes, hiszen az elmúlt öt évben hozzájárultak a lakossági rezsicsökkentéshez. A döntés 2015 egészében a becslések szerint mintegy 12 milliárd forint bevételkiesést jelenthet a Telekomnak.

Az átállást segítendő külön telefonos ügyfélszolgálatot hoznak létre azoknak az ügyfeleknek, akik érintettek. Bár az ügyfelek átvételét illetően a Főgázzal megállapodtak, a végleges döntés, hogy hová szerződik egy ügyfél, az ő kezében van – mondta Szabó János. Az elektromos energia piacán egyelőre marad a Magyar Telekom, annak sorsáról később születik döntés, ha aktuális lesz. 

A részvényesekre jutó nyereség 4,8 milliárdról 2,5 milliárdra csökkent a magasabb értékcsökkenési leírások és a pénzügyi költségek emelkedése miatt, ez pedig ellensúlyozza a szép EBITDA-számokat. 5,2 milliárd forinttal, 12,2 milliárdra csökkentek a beruházások az első negyedévben, míg a szabad cash-flow a 2014. első negyedévihez képest -11,4 milliárd forintról 1,4 milliárdra javult 2015 azonos időszakában.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.