Százszorosára növelik a mobilinternet sebességét

Jövő évtől az EU 18 millió eurót áldoz arra a kutatásra, amely a mobilhálózatok következő, negyedik generációját kívánja megalapozni - közölte az Európai Bizottság.

Jövő évtől az EU 18 millió eurót áldoz arra a kutatásra, amely a mobilhálózatok következő, negyedik generációját kívánja megalapozni - közölte  kedden az Európai Bizottság.A döntés értelmében beindul az úgynevezett Long Term Evolution (LTE) Advanced technológia kutatásának finanszírozása, amelynek révén a ma használatos harmadik generációs hálózatokhoz  képest százszorosára nőhet a mobil internetszolgáltatás adattovábbítási sebessége.

Huszonöt évvel ezelőtt a GSM-szabványt tette Európa a korszerű  mobilhálózatok alapjává. Az egységes uniós piacnak köszönhetően napjainkban a világ mobilhálózatainak 80 százaléka a GSM-szabványra  épül.

"Az LTE technológia révén az európai kutatási know-how a jövőben  is szerte a világon meghatározhatja a mobilszolgáltatások és a  készülékek fejlesztésének irányát, hasonlóan ahhoz, ahogyan az  elmúlt évtizedekben a GSM-szabvány esetében történt" - mondta  Viviane Reding, az Európai Unió távközlési és médiaügyi biztosa.
Az LTE-nek köszönhetően a mobiltelefonok nagy teljesítményű  mobil számítógépekké válhatnak, a felhasználók hordozható készülékeiken keresztül szupergyors internetkapcsolathoz férhetnek hozzá.

A Long Term Evolution ("hosszú távú fejlődés") néven ismert  technológiával Európában jelenleg Nagy-Britanniában, Finnországban,  Németországban, Norvégiában, Spanyolországban és Svédországban  kísérleteznek a mobilszolgáltatók. Svédországban és Norvégiában 2010  első felében várhatóan már a kereskedelmi forgalomban is megjelenik.

Az Európai Unió 2004 és 2007 között 25 millió euró összegben már nyújtott finanszírozást az LTE optimalizálásához és  szabványosításához. Ennek eredményeként jött létre az LTE-alapú  hálózati infrastruktúra első koncepciója. Most az Európai Bizottság  úgy döntött, hogy további 18 millió euróval támogatja az LTE  továbbfejlesztett változata, az LTE Advanced kutatását.  Szeptemberben megkezdik a részletek egyeztetését a  projektkonzorciumokkal.

Reding: A szélessávú hálózat fejlesztése 850 milliárd eurónyi növekedést generál
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.