Százötven év börtön 64 milliárd dollárért

A kiróható maximumra, 150 év börtönre ítélte hétfőn egy New York-i bíróság Bernard Madoff-t. A piramisjátékával 64 milliárd dolláros kárt okozó Madoff jó magaviselettel már 120 év múlva szabadulhat.

A kiróható maximumra, 150 év börtönre ítélte hétfőn egy New York-i bíróság Bernard Madoff-t. Ezzel elfogadta az ügyészek indítványát, akik éppen ennyit kértek a mindenkori legnagyobb befektetési pilótajáték működtetőjére annak a tizenegy vádpontnak a nyomán, amelyre vonatkozóan a 71 éves New York-i üzletember, befektetési tanácsadó márciusban elismerte bűnösségét. Ezek között értékpapírcsalás, pénzmosás és eskü alatti hamis tanúzás is szerepelt.

A decemberben leleplezett, részben önmagát feladott Madoff nem hozamot fizetett több ezer ügyfelének, hanem az újonnan belépő befektetők pénzéből egyenlítette ki a többieket. A csaló a Nasdaq technológiai tőzsde volt elnökeként és az Amerikai Zsidó Kongresszus egykori kincstárnokaként jelentős bizalmi tőkével rendelkezett jóhiszemű ügyfelei körében
 
Bár Madoff ügyvédei védencük korával is érveltek, a kirótt büntetési tétel egy fiatal elítélt esetében is csak jelképes lenne, ugyanis szövetségi büntetőügyben az évek legalább 80 százalékát le kell ülni az esetleges próbára bocsátás előtt. Denny Chin bíró az ügyészi érveléssel összhangban hangsúlyozta a két évtizeden át működtetett, több milliárdos kárt okozott csalás társadalmi veszélyességét, annak példátlan jellegét.

Külön kiemelte egy özvegy levelét, amely kidomborítja Madoff csalárd jellemét, és iskolapéldája annak, hogyan csapta be ügyfeleit, akiknek bizalmába férkőzött. - Nem kérek megbocsátást.... Szégyent hagytam magam után.... Hogyan is lehetne megbocsátani befektetők ezreinek átverését? Továbbra is mellettem álló feleségem átverését? Életem végéig ezzel a fájdalommal, ezzel a kínnal fogok élni - mondta most, a manhattani tárgyalóteremben az elítélt, aki nem nézett a megkárosítottak szemébe. Utóbbiak közül tízet hallgattak meg. Volt, aki reményét fejezte ki, hogy Madoff a pokolra jut, az ítélethirdetéskor többen sírva fakadtak.
 
Mások egyszerűen a pénzüket szeretnék viszontlátni. Van olyan áldozat, aki elszegényedett a csalássorozat nyomán. A 65 éves, manhattani Miriam Siegman például egész életében a nonprofit szektorban dolgozott. Minden megtakarítását elvesztítette, élelmiszerjegyeken él, és a "halállal egyenlőnek" mondta, hogy minden reggel Madoff képével ébred, miközben nem tudja, honnan lesz fogkrémje.

A bíró 170 milliárd dollár értéket próbál lefoglalni az üzletembertől, ugyanis húsz év alatt összesen ennyit utaltak a számlájára. Ez számos vagyontárgyának elárverezésére is kiterjed, bár vagyona összeadva sem éri el az egymilliárdos értéket. A 65 milliárd dollár összértékű svindli közvetlen kárösszegét 13,2 milliárdra tartják; eddig 1,2 milliárdot tudtak behajtani.

A szövetségi adóhatóság a tavasszal azzal a megoldással rukkolt elő: a kárvallottak veszteségük akár 95 százalékát is érvényesíthetik adóbevallásuk részeként. Ebből le kell vonniuk az összeget, amit a szövetségi biztosító vagy más intézmény már megtérít (általában félmillió dollárt). A kárigényt öt évre visszamenőleg, illetve húsz évre előre érvényesíthetik. A fantomjövedelmeket is tételnek ismerik el.
 
Az áldozatok között számos magánszemély, így Gábor Zsazsa és kilencedik férje mellett jótékonysági alapítványok vannak, köztük a Nobel-békedíjas Elie Wieselé és Steven Spielbergé. Wiesel korábban azt nyilatkozta: nem tud megbocsátani Madoffnak, és azt kívánja, egy cellájában felszerelt képernyőn éjjel-nappal az általa megkárosítottakat lássa, legalább öt éven keresztül. Több, a pilótajátékkal összefüggésbe hozott személy, így Madoff könyvvizsgálója ellen is eljárás folyik.

Madoff az ítélethirdetés előtt. Tudja, de nem mondja hol hová tűnt el a pénz
Madoff a bíróság épülete előtt
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.