Leépít a BAT

A cég szerint a kereslet csökkenése mellett a trafikrendszer bevezetése is elkerülhetetlenné tette az elbocsátásokat, mivel mára a cigarettaforgalmuk 60 százaléka tűnt el.

Száznyolcvan dolgozóját bocsátja el a British American Tobacco (BAT) - tudatta a cég. Az átszervezéstől a vállalat működési veszteségei csökkenését, piacvezető pozíciója megerősödését várja. A jelenlegi döntés a Pécsi Dohánygyár működését nem érinti. A kereskedelmi partnerek kiszolgálása folyamatos és változatlan a továbbiakban is. A BAT a leépítést az eladások csökkenésével és a kereskedelmi struktúra átalakulásával - vélhetőleg a trafikrendszer bevezetésével - indokolja. A BAT ugyanakkor megjegyzi: a vállalat működése már több éve veszteséges.

A gazdasági válság kezdete óta a BAT eladásai folyamatosan csökkentek, a társaság 2008-ban még évi közel 7 milliárd szál cigarettát értékesített Magyarországon, idén már csak 3 milliárd szál cigarettát és kevesebb mint 2 milliárd szálnak megfelelő fogyasztási dohányt.A cigaretta esetén mindez mennyiségben 60 százalékos, a teljes doháyértékesítésben pedig 30 százalékos visszaesést jelent. A BAT úgy látja: az átszervezés a piaci kereslet csökkenése és az új kereskedelmi rendszer miatt elkerülhetetlen volt - állapítja meg a BAT közleménye.

"Bízunk benne ugyanakkor, hogy az új struktúra nemcsak a veszteségeket segít felszámolni, de a BAT piacvezető pozícióját is megerősíti és fenntartható, sikeres üzletmenet lehetőségét biztosítja majd. A jövőben a termékek értékesítésére kívánunk teljes mértékben fókuszálni, a magyarországi és regionális támogató funkciókat pedig hátrébb húzzuk a szervezeten belül.” – nyilatkozta Octavian Dascalescu, a BAT Közép-Európáért felelős ügyvezető igazgatója.

Kolcza Attila, a szakszervezet vezetője az előzetes egyeztetést követően úgy nyilatkozott: "Az ÉDSZ-DÉSZ megismerte a vállalat lépéseinek mozgatórugóit és elfogadja annak szükségszerűségét." Hozzátette: "Felhívtuk mindenki figyelmét arra, hogy a most bejelentett változást a BAT a piaci szereplők közül utolsóként tette meg, amely átgondolt és indokolt -utalt a szakszervezeti vezető arra, hogy - mint arról számos piaci pletyka szólt -a trafikrendszer bevezetése utáni radikális forgalomcsökkenés miatt számos dohánycég jókora leépítéseket hajtott végre. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.