Százmilliós bírság a rákérzékelő hőkameráért

Az Impulser országszerte közvetlen termékbemutatókon tukmálta rá az ügyfeleire a termékeit. Bár a svájci tulajdonú cég már felszámolás alatt van, a Gazdasági Versenyhivatal 100 millióra bírságolta a vállalkozást.

Kerek, 100 millió forintos versenybírságot kapott az Impulser-Trade Kft. vásárlómegtévesztésért - adta hírül a Gazdasági Versenyhivatal (GVH). 

Az Impulser 2013 második felében a www.impulsive.com honlapon, sajtóhirdetésekben, szórólapokon, direkt marketing levelekben, hírlevelekben, termékbemutatókon elmondott szóbeli tájékoztatások során olyan kijelentéseket tett, hogy a FLIR A310 hőkamera alkalmas betegségek diagnosztizálására, így daganatos, vérkeringési betegségek már korai stádiumban is megfigyelhetőek. 

A GVH döntése szerint viszont a FLIR A310 termék nem orvostechnikai eszköz, így annak diagnosztikai funkció az egészségügyi törvényben meghatározottak szerint nem tulajdonítható. 

A GVH Versenytanácsa megtiltotta a jogsértő magatartások további folytatását, és 100 millió forint bírságot szabott ki a cégre. A GVH a bírság kiszabásakor a reklámköltségekre alapozott, súlyosító körülményként értékelte többek között, hogy a megcélzott fogyasztói kör fokozottan kiszolgáltatott. A hírek szerint az Impulsert javarészt nyugdíjasoknak szervezett többórás előadásokon értékesítették. 

A jelenleg felszámolás alatt lévő cég egy svájci ismeretlen hátterű cég tulajdonában van. Idén májusig dr. Orosz Tamás győri vállalkozó volt a cég ügyvezető igazgatója. 

A cég 2012-ben még 4,1, 2013-ban 2,3 milliárd forintnyi árbevételt produkált. 

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.