Százmillió közpénzből eddig nem csináltak semmit

A közműhivatal az MFB Földgázkereskedő Zrt. saját kérésére visszavonta az állami cég gázkereskedelmi engedélyét.

A társaságot a 2014-es választásokat követően alapította a Miniszterelnökséghez tartozó Magyar Fejlesztési Bank. Az állami hitelintézet akkori megkeresésünkre ezt az orosz-ukrán viszony szülte ellátásbiztonsági kérdésekkel indokolta, leszögezve: nagykereskedelmet terveznek. Ezt komoly piaci megrökönyödés övezte, hisz az energetika addig a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumhoz (NFM) tartozott, az állami gáz-nagykereskedelem az általa irányított MVM Magyar Villamos Művek felségterületének számított. (Az MFB-nek ugyan volt akkor már gáztárolója, de csak azért, mert a versenyhivatal eltiltotta tőle az MVM-et.)

Mindazonáltal az „ellen-MVM” – mint azt a határozat is rögzíti – mindmáig nem végzett érdemi tevékenységet. A könyvek tanúsága szerint ugyanakkor az alapításra kapott százmillió közpénzből futotta vezetőségre, háromtagú felügyelőbizottságra és a legnevesebb könyvvizsgálókra is. A 2014-es mérleg harmincmilliós veszteséget mutat, amihez felvettek hétmillió kölcsönt is.

Megkeresésünkre a Miniszterelnökség cáfolta azokat a sajtófelvetéseket, miszerint az engedély visszavonása a cég megszüntetését előlegezné. Mint emlékeztetnek, az elmúlt évek során megvásárolták a Főgázt, amely irányítására létrehozták az ENKSZ Első Nemzeti Közműszolgáltatót is. Ez megkívánta a földgázkereskedő tevékenységének újragondolását is, aminek jegyében eladták azt az ENKSZ-nek, vagyis a nemzeti közmű részévé vált. Az engedély visszavonását pedig e váltással magyarázzák. (Ezt a cégkivonat még nem támasztja alá.) Más forrásból származó információink szerint mégis minden attól függ, Orbán Viktor kormányfő miként dönt az NFM és a Miniszterelnökség energetikai fejlesztési elképzeléseinek eltagadott, valójában mégis létező harcában.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.