Százmilliárdot hozott az adóamnesztia

Az elmúlt két évben összesen közel százmilliárd forintot utaltak haza külföldi számláikról az adóamnesztiával élő magyarok. A türelmi idő lejárt, az állam kemény fellépést ígér.

A kapuzárás miatt jelentősen megugrott 2012 decemberében a külföldről hazautalt pénzek összege. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal adatai szerint a tavalyi utolsó hónapban mintegy hárommilliárd forint adót fizettek be az adóamnesztiával élők, ami azt jelenti, hogy egyetlen hónap alatt közel 30 milliárd forintot hoztak haza – számolt be a Magyar Nemzet.

Az elmúlt két évben így összesen csaknem százmilliárd forint tért vissza Magyarországra. Az adóhivatal adatai szerint 2011-ben 28,6 milliárdot, míg tavaly január-novemberben 38,2 milliárd forintot utaltak haza az amnesztiát igénybe vevők. Ez az összeget dobta meg a december kiugró mértékben, az említett közel 30 milliárd forinttal.

Az adóamnesztia úgy szólt: ha valaki hazautalja külföldről származó vagy offshore cégben, külföldi bankszámlán tartott pénzét, és az összeg után itthon tíz százalék adót fizet, a summa eredetét sem az adóhatóság, sem az igazságszolgáltatás nem firtathatja. Az akció így két év alatt összesen 9,67 milliárd forint adóbevételt hozott.

Az akció tavaly év végével lezárult, a kormány pedig kemény fellépést ígér azokkal szemben, akik adóelkerülési céllal vitték külföldre pénzüket. (Az itthon rendben leadózott, majd ezután külföldre vitt pénzekkel nincs és nem is lehet baja – legalábbis jogilag – az államnak.) Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár korábban azt mondta: titkosszolgálati adatokkal rendelkeznek arról, hogy jelentős magyar betétek vannak svájci bankokban. Ezért elsőként Svájcot keresik meg, hogy működjön közre a magyar vagyonok megadóztatásában, de van még néhány, a kérdésben érintett európai ország.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.