Százmilliárdot hitelez a közösségi közlekedésre az MFB

Százmilliárd forintra emelte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) közösségi közlekedésfejlesztési finanszírozási programjának keretösszegét a kormány. A hitelből a szolgáltató vállalatok vsásárolhatnak járműveket.

Állami hitelből fejlesztené a közösségi közlekedést a kormány: az MFB Közösségi Közlekedésfejlesztés Finanszírozási Programjának keretösszegét a korábbi érték kétszeresére, 100 milliárd forintra emelték. A kibővített árfolyam-fedezeti kötelezettségvállalással is megtámogatott programban elérhető hitelek futamideje legfeljebb 15 év - tájékoztatta lapunkat a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM).

Az MFB programjában a személyszállítási közszolgáltatási feladat ellátására vonatkozó közszolgáltatási szerződéssel rendelkező vállalkozások juthatnak forráshoz. A hitelből kötöttpályás vagy közúti személyszállításra alkalmas, típusengedéllyel rendelkező, új vagy használt járművek vásárlását, felújítását finanszírozhatják. Támogatható cél az elektronikus jegyrendszer bevezetéséhez kapcsolódó beruházások finanszírozása és a környezetvédelem szintjének emelését lehetővé tevő, új (akár belvízi) szállítóeszközök beszerzése is.

Az igénybe vehető hitelösszeg alsó határa 50, egyes esetekben 100 millió forint, felső korlát nincs. Az egyes hitelek futamideje maximum 15 év, a kamat az EURIBOR-hoz kötődik. A programról az MFB egyebek mellett a közeljövőben kezdődő, hét nagyvárost érintő országjáró körútján is részletes tájékoztatást ad.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.