Százmilliárdos üzlet az orosz-magyar gáztározó

A Pusztaföldvár-Dús térségében kialakítandó Mol-Gazprom közös gáztároló költségei 150-200 milliárd forintra tehetők. A fejlesztés már csak a méretbeli hasonlóság miatt is összevethető a szintén építés alatt álló stratégiai tárolóval.

Szakértők mintegy 150-200 milliárd forintra (600-700 millió dollárra) becsülik a Mol és az orosz Gazprom által Pusztaföldvár-Dús térségében kialakítandó föld alatti gáztároló várható beruházási költségét. A két cég nem jelölte meg az összeget.

A költségbecslés kiindulópontja lehet a Szőreg térségében épülő stratégiai földgáztároló, amelynek pályázatát a Mol nyerte meg, mintegy 150 milliárd forintos ajánlattal. Ebbe beleértendő a beruházás és a tárolt gáz költsége is.

Míg a szőregi tároló kapacitása 1,2 milliárd köbméter, a Mol közleménye alapján a pusztaföldvár-dúsi 1,3 milliárd köbméter lesz. Utóbbi költsége tehát valamivel többre becsülhető. Míg a stratégiai tároló ez év végére, a Mol-Gazprom közös tároló 2013-ig valósul meg. Előbbit Ukrajna felől, míg utóbbit a tervek szerint a Szerbia irányából érkező Déli áramlatból látnák el a fűtőanyaggal.


A költségek 50-50 százalékos megosztása sem lesz egyszerű a Mol és a Gazprom között. Információink szerint ez még tisztázandó. A Mol a tervek szerint a közös cégbe „viszi" a kimerülés szélén álló pusztaföldvári mezőjét, míg a Gazprom a beletöltendő gázt biztosítja a vállalkozás számára. (Gyurcsány Ferenc miniszterelnök nyilatkozata szerint ugyanakkor a hazai gázmezőkről a Mol is szállít ide gázt.) Mivel tehát várhatóan mindkét cég apportál vagyonelemeket, a kialakítás során felmerülő költségeken valószínűleg ténylegesen osztozniuk kell.

A stratégiai tárolótól eltérően a Mol-Gazprom beruházás költségeit az állam már nem építi bele a központi gázárba. Igaz, a versenypiaci kereskedők attól még azt érvényesíthetik a tarifájukban.


Magyarországon ez lesz az első 50-50 százalékos vegyes vállalat kezében lévő gáztároló. A kimerült magyar mezőkből 2004-ig kialakított egységeket a Mol eladta a német E.ON-nak. Habár korábban felmerült, hogy a Gazprom ezekben kisebbségi tulajdonrészt vásárolna, az ügylet végül nem jött létre. Ugyanakkor az orosz állami gázóriás feltett szándéka európai tárolóberuházásokban részt venni. Ebbéli szándékukat a térségben szinte Magyarországon sikerült legutoljára érvényesíteniük.


A stratégiai földgáztároló alapvetően a Molhoz kötődik, egy, az állam szándékait bonyolult formában képviselő társasággal karöltve. Emellett korábbi becslések szerint a Mol magyar területen vagy 10 milliárd köbméter gáz tárolására alkalmas kimerült gázmezőt tulajdonol, ám ezek hasznosításáról a sűrű nemzetközi egyeztetések ellenére is vajmi kevés szó esik. Szerbia például információnk szerint a gázválság keserű januári tapasztalatai ellenére sem folytat tárgyalásokat a Mollal magyarországi bértárolás lehetőségeiről.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.