Százmilliárdokból újítják fel az utakat, de a munkaerő hiányzik

Csaknem 400 milliárd forintból újítják fel a közutakat az évtized végéig. A Magyar Közútnál is nagy probléma a munkaerőhiány, – mondta a Magyar Időknek Nemes-Nagy Tibor, a Magyar Közút vezérigazgatója.
Csaknem 400 milliárd forint forrás áll a Magyar Közút Nonprofit Zrt. rendelkezésére az országos közúthálózat üzemeltetési és karbantartási feladatainak ellátására az évtized végéig – mondta a Magyar Időknek Nemes-Nagy Tibor, a Magyar Közút vezérigazgatója.

Hazai forrásból 69 milliárd forint értékben végeztetnek felújítási munkákat 2016-ban a közutakon a Komplex útfelújítási program keretében, eddig 172 beruházásból 71 fejeződött be. Országszerte összesen 444 kilométer főúti és 119 kilométer mellékúti szakasz újul meg idén, a legtöbb projektet Borsod-Abaúj-Zemplén megyében adták át eddig.

A jövő évi útfelújítási munkákat is elkezdték előkészíteni: ezekre bruttó 100 milliárd forint összegű felújítási projektlistát állítottak össze, amelyen mintegy 50 kilométernyi gyorsforgalmi út, 200 kilométer főút és 600 kilométer mellékút felújítása szerepel. Ezen kívül folyamatban van 50 milliárd forint uniós forrásra a támogatási szerződés megkötése, amelyből 500 kilométernyi mellékutat újíthatnak fel 2017-ben.

Az országos munkaerőhiány a Magyar Közútnak is problémát jelent. Nemes-Nagy Tibor elmondta, hogy a cégnél hatezer alkalmazott mellett háromezer közfoglalkoztatott dolgozik. A társaságnál több mint száz állományi állás betöltetlen. A közútkezelő igyekszik előremenekülni, például a fejlesztési tárcával együtt szerződést kötöttek a műszaki egyetemmel a következő közutas mérnökgeneráció képzése érdekében. Már szerződéskötés előtt állnak tíz hallgatóval, akik vállalják, hogy a diploma megszerzése után öt éven át a Magyar Közútnál dolgoznak majd. Jövőre útügyi szakmunkásképzés is indul, illetve életpályaprogramot kínálnak a közutasoknak. Nemes-Nagy elmondta, hogy kiválasztottak száz olyan kulcsembert is a dolgozók közül, aki jelentős hatást gyakorolnak környezetükre és kollégáikra. Ők pénzjutalmat kaptak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.