A Varga-csomag nem elég a beígért béremelésre

A kabinet a pedagógusok mellett a közalkalmazottak keresetét is emelné a választási évben, és utána is. A forrása azonban még kérdéses: a Varga-csomag ugyanis nem elég a kormány jövő évi béremelési terveinek fedezetére.

Jövőre 15, azt követően 10, 2016-ban pedig további öt százalékkal emelné a közszféra (nem pedagógus) dolgozóinak keresetét a kormány – a Magyar Nemzetnek kiszivárogtatott terv szerint. A lap hozzáteszi: minderre a gazdaság teljesítményének függvényében kerülhet sor, vagyis akkor, ha lesz elég pénz a költségvetésben.

A béremelésekről szóló döntést szombaton hozta meg a kormány, ekkor határoztak arról is, hogy a pedagógusok életpályamodelljét bevezetik, igaz, csak két lépésben. Az idén az egyik felét kapják meg az ígért 50 százalékos emelésnek az oktatási dolgozók, jövőre viszont a teljes összeget.

A kormány az Európai Uniónak még mást ígért. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Brüsszelbe leadott konvergenciaprogramban még azt írta: a kabinet 2016-ig be kívánja fagyasztani a közszféra béreit, hogy ezzel is az államadósság megfelelő ütemű csökkentését szolgálja. Erről mondták azt: nem lesz választási költségvetés. Azóta azonban az Európai Bizottság javaslatára az uniós pénzügyminiszterek megszüntették a Magyarországgal szemben folytatott túlzottdeficit-eljárást. Ráadásul az ehhez szükséges zárolásokon túlmenően olyan újabb megszorítócsomagot fogadott el az Országgyűlés, amely fedezetét jelentheti a kiadások növekedésének.

A második Varga-csomag azonban várhatóan csak a pedagógus-életpályamodell bevezetésére lesz elegendő, derül ki a Népszabadság számításaiból. Az adóemelések révén az idén 110, jövőre 170 milliárd forinthoz jut a költségvetés. A pedagógusok bérének 50 százalékos emelése havi 15 milliárd forintjába kerül a költségvetésnek a korábbi becslések szerint, így ha szeptembertől ennek a felét vezetik be, arra fedezetet jelenthet a Varga-csomag idei bevétele (összesen így 30 milliárd forintra lehet szükség). Jövőre azonban már 180 milliárd forint kell ahhoz, hogy az ígéretnek megfelelően felemelt bért ki lehessen fizetni.

A most meglebegtetett további emelés ennél többe kerülhet. Ha a pedagógusokon kívül minden állami alkalmazott megkapja a 15 százalékos béremelést, az összesen havonta 10 milliárd forintot emészt fel becslésünk szerint, vagyis jövőre több mint 120 milliárd forintot. Ehhez 2014-ben további 80, majd 2016-ban 40 milliárd forint szükségeltetik, ha a kormány valóban be akarná váltani ezt az ígéretet. 

A KSH adatai szerint a pedagógusok a köztisztviselői átlagnál csak egy kicsivel kevesebbet, 195 ezer forintos bruttó bért kerestek az idén az első negyedévben. (Az állami átlag 205 ezer forint volt). A Statisztikai Hivatal adatai szerint 700 ezer állami alkalmazottból 222 ezren dolgoztak oktatási területen. Az államnak a béremelés kevesebbe kerül, mint a bruttó átlagbér és a munkavállalók számának szorzata, hiszen az adók és járulékok mindebből visszafolynak a költségvetéshez.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.