Százmilliárd euró kellhet Németországnak jövőre

Németországnak legalább nettó 86,1 milliárd euróra lesz szüksége a pénzpiacokon, de elképzelhető, hogy a bankok és vállalatok további támogatása okán ez összeg eléri a 100 milliárd eurót.

Adósságfinanszírozásra új pénzként a pénzpiacon jövőre a német államnak legalább nettó 86,1 milliárd euróra lesz szüksége, de elképzelhető, hogy a bankok és vállalatok további támogatása okán ez összeg 100 milliárd eurót is elérheti. Államháztartása óriási deficittel néz szembe, a német pénzügyminiszter szerint az 2010-ben elérheti a GDP hat százalékát is.

Az idén a rendkívüli válságellenes kiadások nélkül 47,6 milliárd euró lett volna az eredeti finanszírozási szükséglet, de az extra kiadások miatt az újonnan szükséges finanszírozási igény az adósságpiacról elérheti a 80 milliárd eurót. Az ország pénzügyminiszterének helyettese szerint mindazonáltal a finanszírozási oldallal nem lehet probléma, az ország adósi minősítése AAA, nem is várható, hogy ezt elveszti, és államkötvényei iránt jelentős a kereslet. Az idén a GDP-arányos német deficit a jóslatok szerint elérheti a 4,4 százalékot.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.