Százhatvanegyezer boldog devizahiteles

Idén január 30-ig csaknem 142 ezer devizahitel-szerződést zártak le a végtörlesztés keretében, és további 19 ezer kölcsön esetében igazolták az ügyfelek a szükséges fedezet meglétét. A hitelek kiváltásához 37 ezren vettek igénybe forintkölcsönt, vagyis az ügyfelek négyötöde megtakarításból fizette vissza adósságát.

Tavaly szeptember 29. és idén január 30. között csaknem 142 ezer devizaalapú lakáscélú kölcsön fix árfolyamú végtörlesztését zárták le a bankoknál, szövetkezeti hitelintézeteknél és pénzügyi vállalkozásoknál a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletéhez (PSZÁF) beküldött előzetes adatok alapján.

További 19 ezer szerződés esetében az ügyfelek január 30-ig igazolták a szükséges fedezetet, így e hiteleknél is esély van a végtörlesztés teljesítésére. Február végéig így összesen közel 161 ezer lakossági hitelszerződés zárulhat fix árfolyamú végtörlesztéssel.

A már kifizetett fix árfolyamú végtörlesztések 96 százaléka, csaknem 137 ezer szerződés svájci frank alapú ingatlancélú hitelhez kötődött, az euró és a japán jen alapú kölcsönök száma mindössze 1689, illetve 3302 volt. A végtörlesztés kapcsán visszafizetett ingatlanhitelek átlagos összege fix végtörlesztési árfolyamon 5,5 millió forint volt, ami jelzi, hogy kifejezetten alacsony összegű, 2-3 millió forintos hiteleket is tömegesen végtörlesztettek.

A bankoknál, takarékszövetkezeteknél és a pénzügyi vállalkozásoknál összességében a teljes devizahitel-állomány mintegy 19 százalékát fizették vissza. Szerződésszám szerint a legtöbb hitel végtörlesztésére a kereskedelmi bankoknál került sor – jegyzi meg a PSZÁF.

Az ügyfelek 74 százaléka kiváltó forinthitel igénybevétele nélkül végtörlesztette devizatartozását. A pénzügyi szolgáltatók január végéig csaknem 37 ezer hitelkiváltó forinthitelt folyósítottak e célra, összesen 206,8 milliárd forint összegben. A pénzügyi szervezetek az összes folyósított hitelkiváltó forinthitelből mintegy 87 milliárd forintot saját addigi adósaiknak, mintegy 120 milliárd forintot pedig más szolgáltatók ügyfeleinek folyósítottak.

A január végéig már teljesített végtörlesztések piaci árfolyama 1073,7 milliárd forint volt, azonban az ügyfeleknek fix árfolyamon ebből csak 776 milliárd forintot kellett kifizetni. A fedezetüket igazoló további ügyfelek piaci árfolyamon még további 145 milliárd forintnyi devizaalapú hitelt kívánnak végtörleszteni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.