Százezren már a héten kapnak elszámolós levelet

Április végéig több mint 1,7 millió szerződésről küldik ki a hitelintézetek a deviza alapú kölcsönök elszámolási, a jelzáloghitelek esetében pedig a forintosítási értesítőket, az első százezer ügyfélhez már e héten megérkezhet az elszámolás - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB). Márciusban mintegy 237 ezer, áprilisban pedig további 1,465 millió szerződésnél történhet meg az elszámolás.

Az MNB szerint sok tízezer ügyfél esetében az elszámolással visszajáró összeg akkora, hogy abból lezárható a hitelszerződésük. Vagyis a többség ezzel szemben nem számíthat gigantikus visszatérítésre. A még nem végleges adatok szerint összesen 39 hazai pénzügyi intézménynek kell legalább ezres - közülük a legnagyobb szolgáltatóknak százezres - nagyságrendű ügyfélkörrel elszámolni, 61 pénzügyi intézménynek - döntően takarékszövetkezetnek - pedig nem kell leveleznie, mivel nem voltak devizaalapú hitellel rendelkező ügyfelei.

A közlemény szerint a jegybank folyamatosan ellenőrzi és támogatja a pénzügyi szervezeteket az elszámolási folyamat végrehajtásában, ezért fogyasztóvédelmi témavizsgálatot folytat az intézményeknél. A vizsgálatok összesen 308 szolgáltatót (14 nagybank, 20 kisbank, 5 fióktelep, 109 takarékszövetkezet, 88 követeléskezelő, közel 70 pénzügyi vállalkozás, 2 egyéb intézmény) érintenek, s az elszámolás lezárultáig, 2016 elejéig tartanak. A legnagyobb ügyfélkörrel rendelkező, az érintett fogyasztók több mint 75 százalékát lefedő pénzügyi intézményeknél az MNB már az elszámolási-forintosítási felkészülést is ellenőrzi.

Az elszámolási törvény alapján a pénzügyi intézmények 2015. április 30-ig küldik meg ügyfeleiknek a deviza alapú kölcsönöknél tisztességtelenül elvont összegeket és az egyéb elszámolási tudnivalókat tartalmazó értesítő leveleket. A pénzügyi teljesítés legkésőbb a megküldéstől számított 15 munkanapon belül történik meg. A megszűnt szerződések esetében az értesítő levél átvételét követően kell a bankszámlaszámot bejelenteni, vagy a pénztári pénzfelvételt kezdeményezni. A forint alapú és a ténylegesen devizában törlesztett hitelek elszámolására később, 2015 augusztusa és szeptembere közt kerül sor.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.