Egy százalék fölötti kamatemelést vár a piac?

A piac az IMF-tárgyalások kudarcát, a Budapest és a nemzetközi közösség közti feloldhatatlan ellentmondást árazza, és már "három számjegyű" MNB-kamatemelést jövendöl.

A citybeli szakértők azt jósolták, hogy Fellegi Tamás csütörtöki sajtótájékoztatójára - amelyen a tárca nélküli miniszter az IMF-tárgyalásokról szólt - a piac egyelőre kivárással fog reagálni. A mai jegyzésben 750 bázispont fölé emelkedett a a magyar CDS az előző esti 719,9 bázispontos záróról a londoni piacon.

A CMA DataVision számítási modellje szerint a jelenlegi magyar CDS-árszint arra vall, hogy a londoni adósságpiac 41,2 százalékos halmozott valószínűséggel árazza Magyarország mint államadós nem fizetővé válását ötévi távlatban.

Fellegi Tamás tárca nélküli miniszter csütörtöki sajtótájékoztatóját kommentálva Timothy Ash, az RBS egyik vezetője úgy vélekedett: a problémát jelenleg nem a közadósság és annak finanszírozása jelenti, hanem az, hogy az elmúlt pár hónapban "elpárolgott a piac hite és bizalma a kormányzati politikával kapcsolatban a nem piacbarát és kiszámíthatatlan" intézkedések miatt.  Szerint a tárca nélküli miniszter által az IMF-tárgyalásokról mondottak a piac megnyugtatását célozták. Ash azonban azt jósolta, hogy a piaci szereplők egyelőre "hiszem, ha látom" hozzáállást fognak tanúsítani, tekintettel arra, hogy "a piaci bizalom a mélyponton van".

A Commerzbank szakértői Londonban csütörtökön - még Fellegi Tamás tájékoztatója előtt - összeállított napi devizapiaci áttekintésükben úgy fogalmaztak, hogy a forintgyengülés "aligha meglepő, (...)  a piacok egyre inkább az IMF-tárgyalások sikertelenségét árazzák". A ház szerint még ha a kormánynyilatkozatok változatlanul derűlátónak hangzanak is, "a nézetkülönbségek Budapest és a nemzetközi közösség között immár feloldhatatlannak tűnnek". A Commerzbank elemzői szerint a kötvény- és a devizapiac "emiatt bünteti az országot, és nem látszik a vége a forintgyengülésnek".

Timothy Ash, a Royal Bank of Scotland (RBS) bankcsoport londoni globális felzárkózó térségi kutatórészlegének vezetője csütörtöki kommentárjában úgy vélekedett, hogy a 324 forint körüli euróárfolyamok közepette most már "három számjegyű MNB-kamatemelés szükségességéről kell beszélni" az eddigi 25-50 bázispontos emelések helyett. Ash szerint a magyar jegybanknak gyorsan kellene lépnie, különben előfordulhat, hogy a magyar kormánykötvények egyes nagyobb befektetői pánikszerűen kivonulnak a piacról.

A magyar CDS-kontraktusok a múlt évet 634,9 bázisponton zárták, vagyis a magyar államadósság törlesztéskockázatára kínált biztosítási tranzakciók tízmillió euró szuverén kötvénykötelezettségre számolva az idén eddig csaknem 120 ezer euróval drágultak. Jelentősen emelkedtek Ausztria CDS-díjszabásai is, részben az osztrák bankok magyarországi kitettségeivel kapcsolatos piaci aggodalmak miatt. A CMA szakelemzőinek kimutatása szerint az osztrák CDS-kontraktusok éves középárfolyama 186 bázisponton zárt a tavalyi utolsó kereskedési napon, csütörtökön azonban már 225 bázisponton járt a londoni kereskedésben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.