Így kopott apróra hetven év alatt a forint

Tényleg gyenge a forint, nem csak úgy általában gondoljuk. Hetvenéves története alatt értéke az eredeti százada alá zuhant, az infláció 13 585 százalék.

Százharmincszor kisebb ma a forint vásárlóértéke, mint a bevezetésekor – ez is kiderült a tegnap közzétett inflációs számokból. A Világgazdaság arra emlékeztet, hogy a forint az idén ünnepli hetvenedik születésnapját: 1946. augusztus elsején váltotta fel a világ leggyorsabb inflációjában teljesen elértéktelenedett pengőt.

Az árakat anno rendeletben állapították meg, egy kiló kenyér 0,96 forintba került például – ma (pontosabban tavaly decemberben) az egykilós kenyérért 262 forintot kell fizetni. Ez összességében 274-szeres árnövekedés, vagyis kétszerese az átlagosnak: az arányok eltolódtak ugyanis, így például a cukor az átlag alatti mértékben drágult hetven év alatt, míg a cigarettákért a korábbi 464-szorosát kell kifizetni ma.

A forint a bevezetése utáni az első években gyorsan veszített értékéből a háborút követő áruhiány és a jegyrendszer mellett működő feketepiac miatt: 1952-ig összesen 162 százalékos volt az összesített infláció. Az árak azonban ezt követően stabilizálódtak, a következő két évtizedben – egészen 1970-ig – összességében változatlan volt az átlagos árszínvonal.

Negatív, a mainál kisebb inflációs ütemre 1969-ben volt utoljára példa. A hetvenes években a moderált 3-5 százalékos inflációs szintet az tette lehetővé, hogy a kormány megállította a határnál az olajárrobbanást. Aztán 1979–80-ban, amikor az adósság (ebből is fakadó) növekedését már nem lehetett finanszírozni, beszivárogtak a magasabb árak, és az infláció is 10 százalék közelébe gyorsult.

A nyolcvanas években az ötszázalékos szint feletti áremelkedési ütem volt jellemző egészen a rendszerváltás hajnaláig: 1988-ban már 15 százalék fölé emelkedett az infláció. A kilencvenes éveket – az átalakulás évtizedét – a 20 százalék feletti szint jellemezte, a rekord 35 százalékos pénzromlás volt, majd az ezredforduló után sikerült a mutatót tíz százalék alatt stabilizálni. Az inflációs ütem három éve, 2012 óta van 3 százalék alatt, ám tavaly és az azt megelőző évben már csökkentek az árak.

A forint értéke a bevezetése és a rendszerváltás között mintegy tizedére esett, 1989 és 2015 között pedig további egytizenötödére esett vásárlóereje, így jön ki a hetven év 13 585 százalékos inflációja.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.